Antena Meniu Search
x

UE, un nou sprijin pentru Moldova. Comisia Europeană vrea să mențină suspendarea taxelor pentru exporturile făcute de peste Prut

Comisia Europeană a propus marţi reînnoirea şi prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import şi a contingentelor (cunoscute sub denumirea de "măsuri comerciale autonome") aplicabile exporturilor din Republica Moldova către Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

de Redactia Observator

la 03.05.2023, 07:41

UE, un nou sprijin pentru Moldova. Comisia Europeană vrea să mențină suspendarea taxelor pentru exporturile făcute de peste Prut
UE, un nou sprijin pentru Moldova. Comisia Europeană vrea să mențină suspendarea taxelor pentru exporturile făcute de peste Prut - Profimedia Images

Propunerea ar urma să reînnoiască suspendarea actuală a taxelor la import pentru exporturile Republicii Moldova către UE pentru încă un an şi să extindă această suspendare la toate tarifele şi contingentele tarifare rămase pentru importurile din Republica Moldova. Aceasta reprezintă o dovadă a sprijinului de neclintit al UE pentru economia Republicii Moldova şi contribuie la atenuarea situaţiei dificile cu care se confruntă producătorii şi exportatorii din această ţară din cauza agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.

Deşi obiectivul măsurilor comerciale autonome este de a sprijini economia Republicii Moldova, ele răspund posibilelor preocupări din sectorul agricol al UE prin includerea unui mecanism de salvgardare accelerat care poate fi activat, dacă este necesar, pentru a proteja piaţa Uniunii.

Propunerea va ajunge în Parlamentul European

Propunerea va fi acum examinată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene în vederea asigurării unei tranziţii fără probleme de la regimul actual al măsurilor comerciale autonome la noul regim. În vigoare de la 25 iulie 2022, măsurile comerciale autonome au avut un efect pozitiv asupra comerţului Moldovei cu UE. Exporturile Republicii Moldova către restul lumii au suferit de pe urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece s-au bazat adesea pe tranzitul pe teritoriul ucrainean şi pe infrastructura ucraineană. În ultimul an, măsurile comerciale autonome au sprijinit eforturile Republicii Moldova de reorientare a exporturilor prin UE. În ansamblu, exporturile din Republica Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.

Cu caracter unilateral şi temporar, măsurile comerciale autonome extind în mod semnificativ domeniul de aplicare al liberalizării tarifelor în cadrul zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare UE-Moldova prin suspendarea tuturor taxelor şi contingentelor restante. Aceasta înseamnă, în practică, că exporturile a şapte produse agricole din Republica Moldova care fac obiectul unor contingente tarifare vor fi acum complet liberalizate: tomatele, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireşele, prunele şi sucul de struguri.

Majoritatea exporturilor din Republica Moldova beneficiază deja de acces scutit de taxe vamale pe piaţa UE în temeiul Acordului de asociere UE-Moldova, iar cantităţile şi gama de produse vizate de măsurile comerciale autonome sunt mici, se menţionează în comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » UE, un nou sprijin pentru Moldova. Comisia Europeană vrea să mențină suspendarea taxelor pentru exporturile făcute de peste Prut