Antena Meniu Search
x

Curs valutar

UE va tripla bugetul afectat operaţiunilor navale din Marea Mediterană

Uniunea Europeană va tripla bugetul afectat operaţiunilor navale din Marea Mediterană, pentru salvarea imigranţilor care-şi riscă viaţa încercând să ajungă în Europa

de Redactia Observator

la 24.04.2015 , 08:08

Uniunea Europeană va tripla bugetul afectat operaţiunilor navale din Marea Mediterană, pentru salvarea imigranţilor care-şi riscă viaţa încercând să ajungă în Europa

Reuniunea Consiliului European a început cu un moment de reculegere pentru sutele de imigranţi care au pierit în drum spre Europa, unde sperau să găsească o viaţă mai bună.

Comunicatul final al reuniunii cuprinde 17 măsuri pentru salvarea imigranţilor dar şi pentru destrămarea reţelelor de trafic care profită de nefericirea lor. Cea mai importantă este triplarea fondurilor afectate operaţiunii "Triton", din largul coastelor italiene.

Vezi și

O operaţiune similară din apele Greciei va primi, de asemenea, mai multe resurse. Marea Britanie, Germania, Franţa dar şi ţări mai mici, ca Letonia, vor trimite nave suplimentare în Mediterana. Şi România îşi aduce contribuţia la operaţiuni dar, ca şi alte ţări, consideră că trebuie combătute şi cauzele imigraţiei în masă ajunse la asemenea proporţii alarmante.

Consiliul nu a putut, însă, decide acţiuni pe termen mai lung, cum sunt eventualele raiduri armate împotriva traficanţilor şi redistribuirea solicitanţilor de azil între toate ţările europene. Povara imigraţiei ilegale este suportată, acum, în cea mai mare parte, de Italia, Grecia şi Malta. Chiar în timpul summitului de la Bruxelles, paza de coastă italiană a salvat 84 de refugiaţi dintr-o barcă pneumatică gata să se scufunde. Iar în Malta au avut loc funeraliile altor migranţi, rămaşi anonimi, cărora marea le-a adus la ţărm doar corpurile neînsufleţite.

Deciziile summitului sunt deja criticate de apărătorii drepturilor omului care consideră că nu se face, încă, destul pentru salvarea fugarilor ce-şi riscă viaţa pe mare. Anul acesta, 200.000 de oameni ar putea încerca să ajungă din Libia pe litoralul italian, potrivit unei estimări a guvernului de la Roma.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » UE va tripla bugetul afectat operaţiunilor navale din Marea Mediterană