Antena Meniu Search
x

Ultimele cuvinte ale celor doi piloţi care s-au prăbuşit cu avionul în Grecia. Soţia unuia dintre ei este gravidă

Piloţii avionului de stingere de tip Canadair, care s-a prăbușit pe insula grecească Evia în timp ce se luptau cu flăcările, ar fi spus înainte de tragedie că aeronava este în perfectă stare de funcţionare. Aparatul a explodat la impact, iar Guvernul a anunţat că cei doi piloţi greci au murit.

de Redactia Observator

la 27.07.2023, 10:43

Un pompier grec care ar fi fost ultima persoană care a discutat cu cei doi piloţi ai avionului Canadair, prăbuşit în Grecia marţi, dezvăluie la două zile după tragedie, că aceştia "au semnalat că nu există nicio problemă cu avionul", relatează SkyNews.

Avionul de stingere a incendiilor s-a prăbuşit pe insula grecească Evia

În imaginile care surpind accidentul, avionul grec pare să atingă cu aripa un copac, înainte să se prăbuşească într-o zonă de vegetaţie.

Pe acelaşi subiect

"Nu-mi vine să cred în continuare că acum trei minute vorbeam cu ei, iar după zece minute am aflat că avionul s-a prăbuşit", îşi exprimă indignarea ultimul om care a discutat cu piloţii. "Ei ne-au spus că «suntem gata să încercăm. Vom face o ultimă realimentare şi plecăm»".

Cei doi bărbaţi, care au murit, "şi-au dat viaţa pentru a salva vieţi", a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Este vorba despre comandantul Christos Moulas, în vârstă de 34 de ani, și copilotul său, Periclis Stefanidis, în vârstă de 27 de ani, din Forțele Aeriene Elene din Grecia.

Presa greacă scrie că soţia pilotului în vârstă de 34 de ani este însărcinată în luna a treia.

Trei zile de doliu naţional după moartea celor doi piloţi

"Pierderea vieţii celor doi ofiţeri în îndeplinirea îndatoririi și în încercarea de a proteja viețile și proprietatea cetățenilor, precum și mediul țării noastre, este o tragedie", a spus Ministrul grec al apărării naționale, Nikos Dendias într-o declarație. "Gândurile noastre sunt îndreptate spre familiile și colegii lor, cărora le transmitem cele mai sincere condoleanțe".

Dendias a anunțat, de asemenea, o perioadă de doliu de trei zile în cadrul forțelor armate, în timp ce prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a anulat o vizită planificată în Cipru pentru miercuri.

"Noi, grecii, plângem, astăzi, moartea tragică a piloților noștri Christos Moulas și Pericles Stefanidis în Evia. Și-au dat viețile, salvând vieți, demonstrând cât de riscante sunt misiunile lor zilnice de stingere a incendiilor. Statul stă cu respect alături de familiile celor doi eroi. Sunt doi copii, doi frați ai tuturor", a spus premierul într-un comunicat, potrivit Sky News.

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a declarat "eroi" care "luptă în fiecare vară, punându-şi viaţa în pericol, împotriva incendiilor".

Operaţiuni dificile de salvare în Grecia

Grecia este devastată, de la mijlocul lui iunlie, de incendii violente care au condus la evacuarea a peste 30.000 de oameni de pe Insula turistică Rodos. Sute de pompieri greci, susţinuţi de pompieri europeni, continuau să lupte joi împotriva incendiilor, cu teama că rafale de vânt pot să alimenteze flăcările.

Au izbucnit noi incendii nu doar în Rodos, ci şi în Corfu şi Evia, alte destinaţii în care acum sunt foarte mulţi români în vacanţă. Cea mai mare operaţiune de evacuare continuă, zeci de mii de oameni au fost salvaţi din zonele afectate de foc.

Jumătatea sudică a insulei Rodos s-a transformat în Iad. Flăcările uriaşe înghit totul în calea lor: copaci, case ori maşini. Sute de mii de oameni, localnici şi turişti, fug cât mai departe de flăcările care se întind ameninţător. Perdeaua de fum a învăluit insula, iar aerul e tot mai greu de respirat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ultimele cuvinte ale celor doi piloţi care s-au prăbuşit cu avionul în Grecia. Soţia unuia dintre ei este gravidă