Antena Meniu Search
x

Ultimul test nord-coreean cu rachetă trasă de pe un submarin, un eșec

Testul efectuat luna trecută de către Coreea de Nord cu o rachetă balistică trasă de la bordul unui submarin (programul MSBS), prezentat de către Phenian ca reușit, a fost în realitate un eșec evident, au concluzionat miercuri diferiți analiști

Testul efectuat luna trecută de către Coreea de Nord cu o rachetă balistică trasă de la bordul unui submarin (programul MSBS), prezentat de către Phenian ca reușit, a fost în realitate un eșec evident, au concluzionat miercuri diferiți analiști

Sâmbătă, Phenianul a difuzat o înregistrare video destinată să arate un test realizat pe 21 decembrie. În imagini putea fi văzut liderul nord-coreean Kim Jong-Un privind traiectoria unei rachete: ea străpunge suprafața mării pe verticală, după care motorul său ia foc, apoi înregistrarea schimbă planul și arată o rachetă zburând printre nori.

Observatorii au denunțat imediat montajul de imagini, ce combină secvențe de la lansarea rachetei și de la alte teste cu alte rachete, pentru a da impresia unei operațiuni reușite.

Analiști de la Centrul James Martin din California, care se ocupă cu studii privind neproliferarea armelor, au estimat că racheta a explodat probabil după lansarea sa. ''Cu toate că ea părea că se ridică în aer cu succes (...), credem că s-a produs o eroare catastrofală la aprinderea motorului'', a declarat Catherine Dill, cercetătoare de la Centrul californian James Martin, estimând că Phenianul ''a manipulat imaginile în scopul de a ascunde rezultatul''.

Comunitatea internațională urmărește îndeaproape eforturile nord-coreene de a se dota cu o capacitate MSBS (Mer-Sol-Balistique-Strategique), care ar agrava considerabil amenințarea nucleară din partea Phenianului. Coreea de Nord ar fi atunci capabilă să-și dezvolte armamente dincolo de Peninsula Coreeană și ar dispune de un potențial de represalii în caz de atac nuclear.

Testul efectuat în decembrie ar fi cel de-al treilea de acest fel începând din luna mai 2015. Serviciile de informații sud-coreene estimează că cel de-al doilea test, întreprins în noiembrie, a eșuat și el.

Cercetători de la Institutul americano-coreean al Universității Johns Hopkins au sesizat că o navă de sprijin figura în mai multe imagini ale testului efectuat în decembrie, la numai 50 de metri distanță de locul lansării rachetei.

''Aceasta pare periculos aproape de un submarin aflat sub apă la mică adâncime pentru a trage o rachetă. Dar pare potrivit, de fapt necesar, pentru o barjă submersibilă'', a estimat un specialist al institutului, John Schilling. ''Testul a fost efectuat probabil de pe o barjă, și nu de pe un submarin'', a mai spus el.

Reușit sau nu, adaugă cercetătorul, testul cu rachetă arată determinarea Phenianului de a continua pe calea dotării cu capacități MSBS și ''probabil că va ajunge la aceasta într-o zi''. El a avansat această probabilitate pentru orizontul lui 2020.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Ultimul test nord-coreean cu rachetă trasă de pe un submarin, un eșec