Antena Meniu Search
x

Un bărbat din Connecticut a făcut afacerea vieţii lui: A cumpărat un banal bol de la un târg de vechituri şi a aflat că valorează o adevărată avere

Un bărbat din Connecticut a făcut afacerea vieţii sale, după ce a achiziţionat un banal bol de la un târg de vechituri pentru 35 de dolari. În realitate, castronul s-a dovedit a fi o adevărată comoară, fiind un porţelan vechi de 600 de ani, care a aparţinut dinastiei Ming din China.

de Monica Palade

la 26.02.2021, 16:50

Un bărbat din Connecticut a făcut afacerea vieţii lui: A cumpărat un banal bol de la un târg de vechituri şi a aflat că valorează o adevărată avere - Casa de licitaţie Courtesy Sotheby's

Artefactul albastru și alb, cu motive de lotus, bujor, crizantemă și flori de rodie, reprezintă o piesă de antichitate chineză ecepţională din secolul al XV-lea şi a fost inițial comandat de curtea imperială a Chinei în timpul dinastiei Ming.

Acum se preconizează că se va vinde cu până la 500.000 de dolari, potrivit casei de licitații Sotheby's din New York, unde licitația va avea loc luna viitoare, scrie CNN.

Comoara ascunsă

Descoperirea a fost făcută anul trecut lângă New Haven, Connecticut. În timp ce Sotheby's nu dezvăluie identitatea proprietarului, șeful departamentului de artă chineză, Angela McAteer, a dezvăluit că bărbatul „nu a negociat prețul cerut de 35 de dolari”.

La scurt timp după efectuarea achiziției, el a trimis fotografii ale castronului către specialiștii în licitații, care l-au identificat ca un obiect cu semnificație istorică. "Am avut instinctiv o senzație foarte, foarte bună despre asta", a spus McAteer.

După o inspecție mai atentă, s-a constatat că artefactul provine de la curtea împăratului Yongle, care a condus între 1403 și 1424 - o perioadă uluitoare pentru tehnicile în porțelan. Cunoscut sub numele de „bol de lotus”, datorită asemănării sale cu un mugure de lotus, obiectul este acum evaluat între 300.000 și 500.000 de dolari, estimarea maximă fiind de aproape 14.300 de ori suma pentru care a fost achiziționat.

„Vasul avea un corp de porțelan incredibil de neted” și o „faţadă cu adevărat matasoasă”, care „nu a fost niciodată reprodusă în viitoarele domnii sau dinastii”, după cum susţine McAteer. În plus față de culoarea sa vibrantă de albastru de cobalt, a adăugat ea, „avea toate semnele distinctive pe care cineva le-ar putea aștepta de la aceste mari comisioane din perioada Yongle”.

Apariţia sa, un adevărat mister

În timpul domniei sale, împăratul Yongle a transformat meşteşugul porțelanului, plasând ordine mari pentru curtea sa și exercitând un control mai mare asupra cuptoarelor imperiale din Jingdezhen, cel mai important oraș din China pentru fabricarea porțelanului.

„Împăratul Yongle a promovat cu adevărat importanța artistică a porțelanului”, a spus McAteer. „El l-a ridicat de la a fi un castron utilitar, de exemplu, într-o adevărată operă de artă”.

Sub împăratul Yongle, fabricarea porțelanului a proliferat cu tehnici distinctive perfecționate.

Doar şase boluri în toată lumea

Cu un diametru de puțin peste șase centimetri, castronul mic, dar detaliat, ar fi avut probabil o valoare atât artistică, cât și practică pentru curte. McAteer a spus, totuși, că se știe foarte puțin despre proveniența sa sau despre modul în care a ajuns la vânzarea de la târgul de vechituri. „Este un mister frustrant”, a spus ea, adăugând că există „puține documentații” din perioada respectivă.

Se știe că doar alte șase boluri similare au supraviețuit, potrivit Sotheby's, unele găzduite de instituții, inclusiv Muzeul Palatului Național din Taipei, precum și Muzeul Britanic și Muzeul Victoria & Albert din Londra.

Oferind sfatul şi altor vânători de chilipiruri de porțelan, McAteer a mărturisit: „Căutați un echilibru și o unicitate în proiectare ... și evaluați calitatea și manopera care a intrat în el”.

Bolul va fi scos la licitație pe 17 martie ca parte a „Săptămânii Asiei”. Tot atunci vor fi licitate artefacte, antichități și artă contemporană din întreaga regiune. Alte loturi chinezești notabile includ un castron de argint decorat din dinastia Tang și o perie de jad din secolul al XVIII-lea, ambele având o estimare maximă de 1,5 milioane de dolari.

Citeşte şi: Un bărbat din Aiud a crezut că a dat lovitura vieţii sale: A găsit o sticlă cu bijuterii de aur la groapa de gunoi

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Un bărbat din Connecticut a făcut afacerea vieţii lui: A cumpărat un banal bol de la un târg de vechituri şi a aflat că valorează o adevărată avere