Antena Meniu Search
x

Un cargou estonian, capturat de marina rusă și folosit ca ”scut”, s-a scufundat lângă Odesa după o explozie. Patru marinari sunt dați dispăruți

O navă comercială pentru transport mărfuri din Estonia s-a scufundat în largul portului ucrainean Odesa, în urma unei explozii. Patru membri ai echipajului sunt daţi dispăruţi. 

de Redactia Observator

la 03.03.2022, 16:00

Un cargou estonian, capturat de marina rusă și folosit ca ”scut”, s-a scufundat lângă Odesa după o explozie - Twitter / MarcinSmul

Cargo-ul eston Helt s-a scufundat joi în Marea Neagră, în largul portului ucrainean Odesa, după ce ar fi fost lovit de o mină. Patru membri ai echipajului sunt încă daţi dispăruţi. Alți doi se află într-o plută de salvare pe mare, potrivit lui Igor Ilves, directorul general al managerului Vista Shipping Agency din Tallinn.

„Doi membri ai echipajului sunt într-o o plută de salvare și alți patru sunt dispăruți. Nu știu unde sunt în acest moment”, transmite acesta. Ilves a spus că este posibil ca nava să fi lovit o mină. 

Patru membri ai echipajului sunt daţi dispăruţi

Vaporul ar fi fost capturat de Marina Rusă și folosit ca ”scut de apărare" în fața apărării anti-navă a armatei ucrainene. Statul Major al Armatei Ucrainei acuzase încă de miercuri Rusia de ”piraterie” pentru acest gest. Estonia este membră a NATO, ceea ce duce la temeri că scufundarea navei ar putea declanșa și mai multe conflicte în Europa de Est, relatează Daily Mail.

Pe acelaşi subiect

„Pentru siguranța navigației civile, Marina Forțelor Armate ale Ucrainei a oprit navigația în partea de nord-vest a Mării Negre. În același timp, flota rusă de la Marea Neagră continuă tactica forțelor terestre ruse care încearcă să se ascundă în spatele vieții civililor”, declară forţele armate ale Ucrainei.

O altă navă de marfă, lovită în portul Olvia

Incidentul vine la doar o zi după ce o navă de marfă deținută de Bangladesh ar fi fost lovită de o rachetă în portul Olvia de la Marea Neagră. Unul dintre membrii echipajului a murit.

„Nava a fost atacată și un inginer a fost ucis”, a declarat Pijush Dutta, director executiv al Bangladesh Shipping Corp, pentru Reuters. „Nu era clar dacă a fost o bombă sau o rachetă sau de ce parte a fost lansat atacul. Ceilalți 28 de membri ai echipajului sunt nevătămați", a spus el, fără a oferi alte detalii.

În capitala Bangladeshi, Dhaka, Ambasada Rusiei a declarat într-o declarație în limba engleză pe pagina sa de Facebook că circumstanțele incidentului sunt „în curs de stabilire”. „Exprimăm profunde condoleanțe celor apropiați și dragi ai defunctului. Partea rusă depune toate eforturile pentru a asigura plecarea în siguranță a navei din Bangladesh din port”, se arată în comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Un cargou estonian, capturat de marina rusă și folosit ca ”scut”, s-a scufundat lângă Odesa după o explozie. Patru marinari sunt dați dispăruți