Antena Meniu Search
x

Un deputat rus, cu tatăl veteran de război, riscă 7 ani de închisoare după ce a criticat invazia Ucrainei

Un procuror rus a cerut joi şapte ani de închisoare împotriva unui deputat al municipalităţii din Moscova, Aleksei Gorinov, care criticase ofensiva Kremlinului împotriva Ucrainei, în contextul represaliilor în masă împotriva oricărei manifestări de opoziţie în Rusia, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 07.07.2022, 21:50

soldați în Ucraina
Deputat rus, cu tatăl veteran de război, la un pas de închisoare după ce a criticat invazia Ucrainei - Profimedia Images

Gorinov, în vârstă de 60 de ani, este primul deputat de opoziţie care riscă închisoarea cu executare pentru că a criticat intervenţia Rusiei în Ucraina. Procurorul l-a acuzat joi de 'răspândirea de informaţii false despre forţele armate' şi de 'inducere în eroare a unui număr mare de persoane', potrivit unui reporter AFP prezent la audieri.

'Vă cer să recunoaşteţi vinovăţia lui Gorinov şi să-l condamnaţi la închisoare într-o colonie penitenciară pentru o durată de şapte ani', a adăugat el, acuzându-l pe deputatul de opoziţie că ar fi fost motivat de 'ură politică'.

La audierea de joi, Gorinov a declarat că este 'împotriva tuturor războaielor', dând ca exemple cele purtate în Afganistan, Cecenia şi Irak. 'Tatăl meu s-a întors invalid din al Doilea Război Mondial, iar fratele său fără un picior', a spus el, potrivit AGERPRES.

Deputatul rus Aleksei Gorinov a fost arestat pe 26 aprilie la Moscova, iar procesul său a început pe 1 iunie

Pe acelaşi subiect

El este urmărit penal pentru 'difuzare de informaţii mincinoase' despre armata rusă, un delict instituit la începutul lunii martie pentru a reduce la tăcere orice critică împotriva ofensivei în Ucraina.

Gorinov este acuzat că a acţionat 'în grup ' şi s-a folosit de 'poziţia sa oficială' împreună cu o altă deputată municipală, Elena Kotenocikina, care a fugit din Rusia.

De formaţie avocat, Gorinov a denunţat la 15 martie ''agresiunea'' Moscovei împotriva Ucrainei, în timpul unei şedinţe de lucru care a fost filmată.

Zeci de persoane care au criticat public ofensiva împotriva Ucrainei au fost urmărite penal în Rusia

În luarea sa de cuvânt, difuzată pe YouTube, el pusese la îndoială, dat fiind contextul, organizarea în circumscripţia sa a unor evenimente de divertisment, în special a unui concurs de desen pentru copii.

'Copiii rămân orfani, iar nepoţii şi strănepoţii participanţilor la cel de-al Doilea Război Mondial sunt aruncaţi în infernul luptelor din Ucraina', declarase el, evocând moarea 'în fiecare zi' a copiilor ucraineni.

'Toate eforturile societăţii civile trebuie să servească încetării războiului şi retragerii forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean', a continuat el.

De la lansarea campaniei militare ruse la 24 februarie, zeci de persoane care au criticat public ofensiva împotriva Ucrainei au fost urmărite penal în Rusia. Cele mai multe au fost amendate, dar altele riscă pedepse grele cu închisoarea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Un deputat rus, cu tatăl veteran de război, riscă 7 ani de închisoare după ce a criticat invazia Ucrainei