Antena Meniu Search
x

Un jurnalist rus, expulzat din Bulgaria, deoarece "reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale". Moscova califică gestul drept un "atac scandalos"

Un jurnalist rus a fost expulzat din Bulgaria din motive de securitate naţională. Ca răspuns, oficialii de la Moscova au calificat gestul drept un atac "scandalos" la adresa presei, relatează news.ro.

de Redactia Observator

la 02.11.2023, 18:12

Un jurnalist rus, expulzat din Bulgaria, deoarece "reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale". Moscova califică gestul drept un "atac scandalos"
Un jurnalist rus, expulzat din Bulgaria, deoarece "reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale". Moscova califică gestul drept un "atac scandalos" - Profimedia, Facebook

Aleksandr Gaţak, corespondent al publicaţiei de stat Rossiskaia Gazeta, a rămas fără acreditare şi i s-a anulat permisul de şedere, fiind expulzat pentru ceea ce Bulgaria a declarat că a fost o activitate care "reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale".

Moscova consideră gestul un "atac scandalos"

Gaţak s-a refugiat la Ambasada Rusiei după ce a fost convocat de Ministerul bulgar de Interne şi apoi a părăsit Bulgaria la 1 noiembrie, potrivit Agenţiei bulgare pentru Securitate Naţională.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că expulzarea este un "atac scandalos" şi a avertizat că Moscova va lua măsuri de retorsiune. Ea a precizat că un corespondent de la Moscova pentru radioul bulgar a fost convocat de Ministerul de Externe.

Pe acelaşi subiect

Acţiunea Bulgariei a fost "un exemplu viu de violenţă împotriva jurnaliştilor, care a devenit deja o formă familiară de presiune asupra jurnaliştilor în ţările aşa-numitelor democraţii avansate", a comentat Zaharova.

Rossiskaia Gazeta a precizat că Gaţak lucra la Sofia timp de mai mulţi ani, inclusiv la materiale critice la adresa autorităţilor bulgare.

Ziarul a precizat că un alt corespondent al său, Aleksandr Gasiuk, care a lucrat în Cipru, a fost reţinut la Nicosia în octombrie. Acesta susţine că a fost bătut de poliţia locală şi apoi deportat. Rusia l-a convocat pe ambasadorul Ciprului din cauza acestui incident.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Un jurnalist rus, expulzat din Bulgaria, deoarece "reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale". Moscova califică gestul drept un "atac scandalos"