Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Copiii români care prind de mici gustul alcoolului: "Cere copilu', îl vede pe taică-său. Dă-mi şi mie să gust!"

O dependenţă la care ţara noastră cucereşte clasamentul european - suntem primii la consumul de alcool. O problemă tot mai răspândită şi printre tineri şi copii. Ultimele studii arată că mai bine de jumătate dintre liceeni fac asta de cel puţin două ori pe lună. Medicii avertizează că un consum prelungit în adolescenţă poate produce boli grave neurologice.

de Redactia Observator

la 02.11.2023 , 17:43

Cu un fenomen al drogurilor scăpat de sub control, atât autorităţile, cât şi părinţii par să uite de o altă problemă cu care se confruntă tinerii şi adolecenţii  - consumul de alcool. România este pe primul loc în Europa la numărul de minori care se refugiază în băutură. 

Copiii români, campioni la consumul de alcool

"Conform studiilor, 6 din 10 liceeni din România au declarat că au consumat alcool cel puţin o data în ultimele 30 de zile, iar unul din 10 băieţi şi una din 20 de fete au ajuns de cel puţin două ori în stare de ebrietate", transmite Bianca Podosu, reporter Observator.

Vezi și

"Acest consum rezultă dintr-un consum mic constant. Se consumă cantităţi mici de alcool la masă, în context social. La noi, din păcate, avem acest model, starea de ebrietate este tolerată social, nu ne îngrijorăm că vedem oameni în stare de ebrietate", spune Eugenia Bratu, specialist INSP.

Pe acelaşi subiect

Dependenţa, încurajată şi de părinţi

Psihologii avertizează că o astfel de dependenţă se poate naşte încă din copilărie. De multe ori, încurajată chiar de părinţi. "Cere copilu', îl vede pe taică-său. Dă-mi şi mie să gust, gustă, îi plăcea, no", mărturiseşte o mamă. "Să guste da, de acord, dar există o măsură în lucruri", crede un bunic.

"Din nefericire, studiile arată că 8 din 10 copii care sunt încurajaţi la vârste fragede să consume alcool de către părinţi vor deveni consumatori adevăraţi", spune Constantin Cornea, psiholog.

Creierul uman nu se dezvoltă complet până la vârsta de 21 de ani, spun medicii, iar consumul de alcool până la această vârstă îl poate afecta ireversibil. "Alcoolul este o substanţă care încetineşte funcţia sistemului nervos central blocând transmiterea mesajelor către creier. Treptat apar modificări de caracter, comportament, iar clinic se constată tremurul mâinilor şi hepatomegalia", explică Marius Chipurici, toxicolog.

Consumul de alcool poate fi stopat prin programe de reabilitare, dacă părinţii constată că minorul are deja această problemă. Până acolo însă, medicii recomandă cât mai mult sport, timp petrecut în natură şi mai ales cu familia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Copiii români care prind de mici gustul alcoolului: "Cere copilu', îl vede pe taică-său. Dă-mi şi mie să gust!"