Antena Meniu Search
x

Un robot in forma de sarpe ar putea salva mii de vieti

Fie ca este vorba de interventii chirurgicale sau de operatiuni de cautare si salvare a oamenilor prinsi sub daramaturi, robotul-sarpe le va oferi medicilor si echipajelor de interventie acces la informatii vitale in situatii de urgenta

Vezi și

Howie Choset si-a petrecut ultimii 20 de ani intr-un laborator pentru a proiecta roboti-sarpe. Acestia ar putea deveni, in curand, un instrument esential atat in domeniul medical, cat si in operatiunile de cautare si salvare. Prin intermediul camerelor si senzorilor incorporati, operatorul poate avea acces la date vitale in situatii critice.

“Daramaturile sunt structuri foarte fragile. Nu vrei sa le perturbi prea mult. Robotul-sarpe, fiind foarte putin invaziv, nu va perturba daramaturile, astfel ca asigura siguranta victimei ce ar putea fi prinsa sub ele”, a explicat profesorul. Varianta mult mai mica a robotului poate realiza operatii imposibile in acest moment, chiar si cu cea mai performanta tehnologie disponibila pe piata.

“Prin intermediul unui robot-sarpe chirurgical poti intra in corp printr-o incizie mica. Faci un viraj intr-o parte, un viraj intr-o alta parte si, inainte de a iti da seama, ai ajuns in spatele inimii unde poti realiza o serie de terapii si de diagnostice pentru care, altfel, ai fi fost nevoit sa faci o sternotomie totala”, a mai povestit Choset.

Varianta chirurgicala a robotului este la un pas de a fi comercializata, iar versiunea de cautare si salvare nu este nici ea foarte departe de a ajunge pe piata.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Un robot in forma de sarpe ar putea salva mii de vieti