Antena Meniu Search
x

Unul dintre cei mai importanți regizori iranieni a fost asasinat. Dariush Mehrjui a fost înjunghiat în gât alături de soţie chiar în casa celor doi

Unul dintre cei mai importanți regizori iranieni, Dariush Mehrjui, în vârstă de 83 de ani, a fost asasinat sâmbătă seara, alături de soția lui, Vahideh Mohammadifar, în locuința lor de lângă Teheran.

de Redactia Observator

la 16.10.2023, 14:35

Unul dintre cei mai importanți regizori iranieni a fost asasinat. Dariush Mehrjui a fost înjunghiat în gât alături de soţie chiar în casa celor doi
Dariush Mehrjui - Profimedia

Dariush Mehrjui, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori iranieni și soţia lui Mohammadifar au fost înjunghiaţi în gât de mai multe ori sâmbătă seară, potrivit site-ului Mizan, citat de The Guardan. Cadavrele celor doi au fost descoperite chiar de fiica lor, Mona, care urma să ia cina cu ei în seara respectivă. 

Potrivit poliţiei, nu au fost găsite "semne de intrare forțată" în locuinţă, uşile casei nu au fost sparte, dar "au fost găsite urme" la fața locului despre care anchetatorii cred că au legături cu criminalul. Duminică, ziarul Etemad a publicat un interviu cu soția regizorului, în care aceasta spunea că a fost amenințată iar casa celor doui a fost spartă. "Nu au fost depuse plângeri cu privire la spargerea casei familiei Mehrjui și nici la furtul de bunuri", a spus Fazeli-Harikandi, procuror şef în provincia Alborz, de lângă Teheran.

Cine a fost Dariush Mehrjui

Ministrul iranian al Culturii, Mohammad-Mehdi Esmaili, l-a elogiat pe Mehrjui numindu-l "unul dintre pionierii cinematografiei iraniene" și "un creator de opere eterne". Născut în 1939 la Teheran, Mehrjui a studiat filozofia în Statele Unite înainte de a se întoarce în Iran, unde a lansat o revistă literară. A regizat primul său film în 1967, "Diamond 33", o parodie a seriei James Bond.

Pe acelaşi subiect

Numele lui Mehrjui este legat de noul val al cinematografiei iraniene graţie filmului "The Cow" regizat în 1969. A urmat apoi o serie de filme apreciate, precum "Mr Gullible" și "The Cycle" înainte ca Mehrjui să părăsească Iranul în urma revoluției islamice din 1979. Între 1980 și 1985, a locuit în Franța unde a lucrat la documentarul "Journey to the Land of Rimbaud".

La întoarcerea în Iran, a avut succes de box office cu filmul "The Tenants" în 1987. În 1990, a regizat "Hamoun", o comedie neagră care prezintă 24 de ore din viața unui intelectual chinuit de divorț și de anxietăți psihologice într-un Iran copleșit de Sony și Toshiba. De-a lungul anilor 90, Mehrjui a descris și viețile femeilor în "Sara, Pari și Leila", o melodramă despre o femeie care își încurajează soțul să-şi ia o a doua nevastă pentru că nu putea avea copii.

 În interviurile acordate presei iraniene, Mehrjui a susţinut că a fost foarte influențat de regizorul suedez Ingmar Bergman și de italianul Michelangelo Antonioni. "Nu fac filme direct politice pentru a promova o anumită ideologie sau un punct de vedere. Dar totul este politic", a spus el în trecut. 

Pentru Mehrjui, cinematografia era ca "poezia, care nu poate lua nicio parte" și a rămas de neclintit că "arta nu trebuie să devină un instrument de propagandă". Pe lângă cariera sa cinematografică, a tradus în persană lucrări ale lui Eugene Ionesco și ale filosofului Herbert Marcuse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Unul dintre cei mai importanți regizori iranieni a fost asasinat. Dariush Mehrjui a fost înjunghiat în gât alături de soţie chiar în casa celor doi