Antena Meniu Search
x

SPECIAL: Ursii panda, o specie pe cale de disparitie

Daca m-as apuca sa alcatuiesc un top al celor mai dragalase animale din lume, ursul Panda ar prinde - in mod sigur - podiumul! Dar Panda nu ramane vesnic ursuletul pufos pe care il putem smotoci cum si cand vrem. Se face ditamai ursul, cu toate apucaturile unui urs.

Vezi și
La ora actuala, in lume, mai exista doar vreo 2.500 - 3.000 de exemplare de Panda. Alte cateva sute sunt raspandite prin gradinile zoologice ale lumii. Asadar ca interesul pe care oamenii il au pentru prezervarea acestei specii este cat se poate de justificat. Tocmai de aceea, fiecare pui de Panda este tratat cu cea mai mare atentie. Este masurat periodic, este cantarit si verificat, ca nu cumva sa se imbolnaveasca. Bineinteles, cei care au grija de ursuleti nu se pot abtine sa nu-i rasfete cat pot. Cu atat mai mult cu cat puii nascuti in captivitate nu vor fi lasati de capul lor, prin paduri. Nimeni nu risca sa expuna un Panda tirului braconierilor.

In plus, daca puiul este nascut de o mama aflata in captivitate, nu are nici cea mai mica sansa de supravietuire. Deci e mult mai bine sa fie lasat in "gradina" lui de Panda, unde sa se antreneze toata ziua. Si ce-i place mai mult unui ursulet decat sa se catere in copaci? Probabil nimic. Iar faptul ca nu fiecare aterizare este o reusita, nu-l descurajeaza absolut deloc.

Va dati seama ca o bombita de energie cum e un pui de Panda secatuieste de puteri orice mama, fie ea cat de mare si de rezistenta. Iar asta poate sa inteleaga orice femeie care are minimum un copil. La finalul unei zile, nu mai e in stare sa se miste, nici daca vede cum se apropie un tren in viteza.

Situatia se schimba, insa, in cazul creselor de ursuleti Panda. Acolo fiecare biluta imblanita are propriul ingrijitor. Deci trei pui de Panda, trei doamne care le inmaneaza biberoanele. Din fericire, ursuletii nu sunt in pericol sa se inece cu lapte in momentul in care se trantesc pe spate.

De asemenea, ingrijitorii trebuie sa invete puii sa fie temerari. Char daca asta inseamna sa se catere la o oarecare inaltime si sa alunece pe tobogan.

Ce fac ursuletii Panda cand sunt lasati sa se joace singuri? In principiu, numai trasnai. Rod balansoarul, cad cu el si - din motive necunoscute - decid ca e mult mai bine sa stea gramada, unul peste celalalt, desi au destul spatiu la dispozitie.

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » SPECIAL: Ursii panda, o specie pe cale de disparitie