Antena Meniu Search
x

Video Ursula von der Leyen a propus excluderea a numeroase bănci rusești din sistemul SWIFT

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, sâmbătă seară, că va propune liderilor UE excluderea a numeroase bănci ruseşti din platforma interbancară SWIFT și impunerea de restricţii asupra activelor Băncii Centrale a Rusiei. "Putin a luat calea de a distruge Ucraina, dar ceea ce face, de fapt, este să distrugă viitorul țării sale", a declarat Leyen.

de Redactia Observator

la 27.02.2022, 01:35

președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen a propus excluderea a numeroase bănci rusești din Swift - Twitter

"La doar câțiva zeci de kilometri de frontiera de est a Uniunii Europene armata rusă comite acte barbare în timpul invaziei din Ucraina. Bombardează și lansează rachete, omorând oameni inocenți. În același timp, întreaga lume vede determinata și curajoasa rezistență a armatei ucrainene și a populației. Pe măsură ce armata rusă ia cu asalt Kievul și orașele ucrainene, suntem convinși să sancționăm masiv Rusia, sancțiuni care o vor izola de sistemul internațional financiar și economic. În coordonare cu Biden, Macron, Scholz, Draghi, Trudeau și Johnson, vrem o înăsprire a înăsprire a răspunsului internațional. UE și partenerii vor să altereze capacitatea lui Putin de a-și finanța mașinăria de război. Voi propune liderilor UE următoarele măsuri: În primul rând, ne angajăm ca numeroase bănci rusești să fie înlăturate din SWIFT. Asta va asigura că aceste bănci sunt deconectate de la sistemul internațional financiar și le va afecta capacitatea de a opera global. SWIFT este sistemul dominant de plăți interbancare, iar excluderea băncilor le va opri din a-și efectua cele mai multe tranzații internaționale și efectiv va bloca exporturile și importurile Rusiei. În al doilea rând, îl vom opri pe Putin din a folosi amenințarea războiului. Vom paraliza activele Băncii Centrale a Rusiei. Asta îi va îngheța tranzacțiile și va face imposibilă pentru Banca Centrală să își lichideze activele. În final, le vom interzice oligahilor să își folosească activele financiare pe piețele noastre. Toate aceste măsuri vor răni semnificativ capacitatea lui Putin de a purta războiul și vor avea un impact sever asupra economiei sale. Putin a luat calea de a distruge Ucraina, dar ceea ce face, de fapt, este să distrugă viitorul țării sale", a spus Ursula von der Leyen. 

Declarațiile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Decizia privind decuplarea băncilor rusești de la SWIFT, luată în a treia zi a războiului

Pe acelaşi subiect

Sunt vizate "toate băncile ruseşti deja sancţionate de comunitatea internaţională, precum şi, dacă este cazul, celelalte instituţii”, a precizat și purtătorul de cuvânt al guvernului german, a cărui ţară prezidează în prezent G7. Aceste măsuri au fost luate de Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia şi Comisia Europeană.

Aliaţii occidentali spun că se vor "angaja, de asemenea, să impună măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-şi desfăşoare rezervele internaţionale în moduri care să submineze impactul sancţiunilor noastre".

Potrivit news.ro, va fi limitată capacitatea oligarhilor ruşi de a cumpăra cetăţenie în alte ţări: "Ne angajăm să acţionăm împotriva oamenilor şi entităţilor care facilitează războiul din Ucraina şi activităţile dăunătoare ale guvernului rus. În mod specific, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea cetăţeniei – aşa-numitele paşapoarte de aur – care să permită ruşilor bogaţi conectaţi la guvernul rus să devină cetăţeni ai ţărilor noastre şi să obţină acces la sistemele noastre financiare".

Decuplarea Rusiei de la SWIFT, denumită "Opţiunea nucleară"

Blocarea accesului la SWIFT pentru băncile dintr-o ţară are consecinţe ample pentru afaceri, deoarece instituţiile sunt efectiv excluse din sistemul internaţional de venituri. Imposibilitatea utilizării comunicaţiilor interbancare SWIFT îngreunează transferul banilor în şi din ţara respectivă.

Excluderea Rusiei din SFIFT ar putea produce un şoc companiilor petroliere sau de gaz ruseşti, dar şi clienţilor lor străini - în special cumpărătorilor de exporturi de petrol şi gaze tranzacționate în dolari americani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ursula von der Leyen a propus excluderea a numeroase bănci rusești din sistemul SWIFT