Antena Meniu Search
x

Video De ce reușește să reziste Armata Ucrainei în fața blindatelor rusești. Explicațiile generalului (r) Virgil Bălăceanu

Este a treia zi de război, însă Ucraina nu dă semne că va ceda. Virgil Bălăceanu, general în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, a explicat în platoul Observator de ce reușește să reziste armata ucraineană, considerată net inferioară celei rusești.

de Redactia Observator

la 26.02.2022, 22:04

Vezi și

Alessandra Stoicescu: Unde este Putin în acest moment? Unde e pacea și unde e Ucraina?

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Aș începe cu Ucraina, cu cine rezistă în Ucraina - termenul generic este poporul și statul ucrainean. Dar rezistența este a forțelor armate naționale ucrainene, mobilizate, surprinzător pentru mine ca analist, președintele Zelenski a decretat mobilizarea după legea marțială. [...] La ora actuală forțele active sunt mobilizate. La cele 250.000 forțe active, încă 150.000 de rezerviști. Adăugăm Garda Națională a Ministerului de Interne, aproape 50.000 de oameni, are o tradiție aparte, ea provine din batalioanele de voluntari din 2014, când armata ucraineană nu a avut capacitate de reacție, a avut momente de lașitate, chiar trădare. 

Alessandra Stoicescu: Pe asta a și mizat Putin.

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Lucrurile s-au schimbat. Continuăm, sunt trupele de grăniceri. Adăugăm și, interesant, învățământ pentru noi, pe 16 decembrie dacă nu mă înșel s-a adoptat legea trupelor teritoriale de apărare care a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Timp foarte puțin, mai puțin de două luni. Înseamnă o brigadă teritorială la fiecare regiunie, cu 4 la 10 batalioane - pe Kiev sunt 10 batalioane, luăm în calcul câte 500 de oameni în fiecare batalion și vedem ce forță suplimentară există. Luăm în calcul numărul, pentru că este important. Dacă facem acum raportul între ce înseamnă armata ucraineană și forțele de apărare ucrainene pe care le-am enumerat, raportul este favorabil apărării, ceea ce înseamnă că armata are capacitatea, voința, resursa umană să reziste. 

Pe acelaşi subiect

Alessandra Stoicescu: Și primește acum și ajutor militar din țărilor NATO.

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Să sperăm că acest ajutor militar să fie cât mai rapid, pentru că pe timpul luptei se consumă muniția. Mai ales muniția absolut necesară, rachete anti-tanc și rachete anti-aeriene. Ucraina trebuie aprovizionată cu noi cantități de arme defensive.

Alessandra Stoicescu: Credeți în negocieri?

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Cred în negocieri în următorul considerent. Putin nu-și îndeplinește planificarea operației strategice de cucerire a Ucrainei. Este clar. Rezistența armatei ucrainene, exemplul pe care îl dă președintele Zelenski, spune că rezistența va fi de lungă durată și se poate ajunge la un război de uzură, nedorit de Putin. A doua determinare, intervenția președintelui Chinei, Xi Jingping. China are un rol foarte important. Și un al treilea actor, consensul privind eliminarea Rusiei din sistemul Swift. Deocamdată se realizează un singur termen, rezistența armatei și a forțelor de apărare ucrainene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Exclusiv Observator » De ce reușește să reziste Armata Ucrainei în fața blindatelor rusești. Explicațiile generalului (r) Virgil Bălăceanu