Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ursula von der Leyen călătoreşte astăzi la Lisabona cu noul certificat digital Covid: "Sunt curioasă să văd cum funcţionează"

Ursula von der Leyen va călători astăzi în Portugalia cu noul certificat digital Covid. Preşedinta Comisiei Europene a recunoscut, în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles, că este "curioasă" să vadă cum funcţionează acest document, "care are ca scop facilitarea revenirii la libera circulaţie".

de Veronica Micu

la 16.06.2021 , 12:25

Ursula von der Leyen călătoreşte la Lisabona cu noul certificat digital Covid: Sunt curioasă să văd cum funcţionează - captura video

Chiar înainte de a pleca spre Lisabona, unde va anunţa oficial aprobarea Planului de redresare şi rezilienţă al Portugaliei - prima etapă a unui turneu european care o va duce în cinci capitale, pentru a anunţa validarea planurilor naţionale respective - von der Leyen a făcut o scurtă declaraţie de presă la sediul Comisiei din Bruxelles, ocazie cu care a afişat certificatul digital Covid, operaţional.

Noul document este operaţional de astăzi în Belgia.

"Înainte de Paşte, le-am promie europenilor că vom face tot posibilul pentru ca aceştia să câştige o oarecare normalitate atunci când îşi planifică binemeritatele vacanţe de vară. Lunea trecută, Parlamentul European și Consiliul au semnat regulamentul certificatului digital Covid. Se aplică de la 1 iulie, dar fiecare stat membru își poate anticipa în mod voluntar cererea, și asta a făcut Belgia", a declarat președinta CE. 

Articolul continuă după reclamă

Pe acelaşi subiect

"Belgia a autorizat călătoriile cu certificatul de astăzi și deja îl eliberează. Și iată-l pe al meu", a continuat Ursula von der Leyen, care a arătat apoi spre camere certificatul cu codul QR descărcat pe telefonul său mobil.

Certificatul digital Covid, valabil de la 1 iulie

După luni în care doar au vorbit despre el, în urmă cu două zile, liderii Uniunii Europene au semnat în sfârşit regulamentul care introduce certificatul digital COVID. Regulile vor fi valabile timp de un an, începând cu 1 iulie. Preşedintele Comisiei Europene, cel al Parlamentului şi premierul Portugaliei au semnat textul final al certificatului verde european într-o ceremonie desfăşurată la Bruxelles. Există însă multe ţări în care putem merge deja, fie cu dovada vaccinării, fie cu test.

Grecia a furat startul şi recunoaşte deja adeverinţa de vaccinare. Barurile şi restaurantele au fost deschise aici de la mijlocul lunii mai, iar până la sfârşitul lunii autorităţile speră ca zeci de insule să fie libere de COVID. Turiştii completează un formular de localizare şi prezintă adeverinţa de vaccinare, un test negativ sau dovada că au trecut prin boală. Croaţia, Spania dar şi Malta, prima ţară europeană care a atins imunitatea de turmă, recunosc şi ele certificatul de vaccinare înainte de 1 iulie. Italia cere însă test COVID negativ.

Veronica Micu Like

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Ursula von der Leyen călătoreşte astăzi la Lisabona cu noul certificat digital Covid: "Sunt curioasă să văd cum funcţionează"