Antena Meniu Search
x

O companie americană speră să lanseze pe piață, anul viitor, un vaccin împotriva coronavirusului

Veşti bune din războiul cu pandemia vin de pe frontul american. Un vaccin a reuşit să crească imunitatea tuturor participanţilor la un studiu clinic, cu efecte secundare minime. Cercetătorii estimează că nivelul de anticorpi e de patru ori mai mare decât cel obţinut prin infectare. Ultima fază de testare începe în două săptămâni şi, dacă totul merge bine, vaccinul salvator ar putea ieşi pe piaţă anul viitor.

de Redactia Observator

la 15.07.2020, 23:00

Vezi și
  • Peste 150 de vaccinuri anticoronavirus sunt în lucru la nivel mondial.

O reuşită uriaşă, dar nu definitivă, în cursa contracronometru pentru găsirea unui leac împotriva celui mai temut duşman al momentului. 

Vaccinul creat de compania americană Moderna, în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate american, a reuşit, în primă fază, imunizarea tuturor celor 45 de oameni care s-au lăsat injectaţi. Reţeta este revoluţionară. Iar rezultatele depăşesc aşteptările. 

William Schaffner, medic Universitatea Vanderbilt: Este un vaccin de două doze. Sunt unii oameni care au avut dureri la nivelul braţelor, puţină febră, stări de oboseală, etc. Un preţ mic pe care îl plăteşti pentru protecţia împotriva COVID, aş spune. 

Cea mai importantă şi ultima fază a testării începe în 12 zile. 30 de mii de oameni vor fi împărţiţi în două grupuri. Doar jumătate dintre ei vor primi vaccinul, în timp ce restul vor fi trataţi cu un medicament placebo. Oamenii de ştiinţă vor urmări eficienţa, dar şi efectele vaccinului până la doi ani. 

William Schaffner, medic Universitatea Vanderbilt: Trebuie să urmărim cum răspund persoanele în vârstă. Ştim că în general nu răspund atât de bine la vaccinuri precum tinerii. 

Dacă rezultatele preliminare ale studiului, aşteptate în noiembrie, sunt pozitive, producţia în masă va începe în 2021. Peste 580 de mii de oameni au murit la nivel global, iar 13 milioane şi jumătate au fost infectaţi. 

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii: Vom distribui un vaccin în timp record. Ne descurcăm foarte bine când vine vorba de vaccinuri. Avem foarte multe vaccinuri diferite care sunt studiate acum, multe dintre ele care par promiţătoare! 

Peste 150 de vaccinuri sunt în lucru la nivel mondial, 23 deja în faza testelor pe oameni. Oxford a anunţat astăzi că şi produsul lor e promiţător şi ar putea intra în producţie chiar din septembrie. Veştile sunt îmbucurătoare după ce mai multe studii au arătat în ultimele luni că infectarea nu oferă o imunitate solidă. Un studiu realizat în Spania, pe 60.000 de oameni, arată că numai 5 la sută din populaţie are anticorpi. 

Totuşi, specialiştii îndeamnă la precauţie. Niciun alt vaccin nu a fost dezvoltat atât de rapid precum se încearcă în cazul celui împotriva COVID 19: "Trebuie să fim precauţi. Nu vrem să grăbim ştiinţa".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » O companie americană speră să lanseze pe piață, anul viitor, un vaccin împotriva coronavirusului