Antena Meniu Search
x

Video Vaccinare greoaie în Europa: Sub 1.000 de persoane imunizate în Franța și Belgia, peste 58.000 în România

A fost cel mai aşteptat vaccin din lume şi cel în care ne punem speranţa că ne va scăpa de pandemie. Cu toate acestea, administrarea lui se dovedeşte o provoccare mult prea mare pentru numorease state europene. În cele 11 zile de la debutul campaniei de imunizare, în Uniunea Europeană au fost vaccinaţi doar un milion de oameni din cei 450 de milioane. Olanda a ratat cu totul startul şi a început imunizarea populaţiei abia azi, iar Franţa a reuşit până acum să vaccineze doar... 500 de persoane.

de Redactia Observator

la 06.01.2021, 22:35

Vezi și
  • Doar 500 de persoane au fost vaccinate în Franța, de la începutul campaniei de imunizare. România a vaccinat peste 58.000 de cadre medicale

Ultima în Uniunea Europeană, Olanda a început vaccinarea împotriva coronavirusului abia azi, la aproape 2 săptămâni diferenţă de celelalte 26 de state membre. Autorităţile de la Haga recunosc că au fost luate pe nepregătite de aprobarea cu prioritate a vaccinului Pfizer şi nu au putut să îl transporte şi să îl distribuie în toată ţara.      

Hugo de Jonge, ministrul olandez al Sănătăţii: În sfârşit, în sfârşit, după o perioadă de zece luni de criză, azi, cu acest moment, marcăm începutul sfârşitului pentru această criză sanitară.   

Ţara a primit până acum aproximativ 300 de mii de doze de vaccin, iar primele au fost administrate cadrelor medicale şi celor care se ocupă cu îngrijirea bătrânilor din aziluri.  

Sanna Elkadiri, prima vaccinată din Olanda: Nu am avut emoţii. Mai multe emoţii am avut că este foarte multă presă în jur, decât că mă vaccinez. 

Doar 500 de persoane vaccinate în Franța, peste 58.000 în România

În Franţa, deşi campania de vaccinare a început la timp, este ca şi cum nu ar fi început. Doar 500 de oameni au fost vaccinaţi în 12 zile. La un spital din Strasbourg doar 10 oameni au fost imunizaţi... ieri. Pe lângă problemele cu transportul şi depozitarea vaccinului, campania este îngreunată şi de formalităţi. 

Gabriel Mehreb, anestezist francez: Este ceva nou pentru care trebui să îţi dai consimţământul. Dacă am putea să ne mişcăm mai repede sau nu fară acest consimţământ...sunt totuşi probleme de etică care sunt destul de complexe.

Nici Belgia nu stă mai bine cu vaccinarea

Belgia stă cu zeci de mii de doze de vaccin în congelator. Şi acolo campania de imunizarea merge cu viteza melcului. Ţara a primit până acum aproape 90.000 de doze, dar a vaccinat doar 700 de oameni. Oficialii de acolo spun au vrut să lase un răgaz spitalelor să se pregătească şi vor accelera ritmul vaccinărilor de săptămâna viitoare. 

Nici administrarea celei de-a doua doze necesare de vaccin nu se anunţă a fi fără probeleme. După exemplul Marii Britanii, Danemarca a decis să facă rapelul la 6 săptămâni, nu trei cum era prevăzut iniţial. Germania ia şi ea în calcul o astfle de posibilitate. Motivele: pe de o parte, Producţia şi distribuţia serului nu ţin pasul cu cererea. pe de altă parte, aceste ţări încearcă să imunizeze cât mai mulţi oameni, aşa că nu păstrează şi pentru rapel. 

Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii: Discuţia în Germania este întotdeauna despre cantitatea comandată. Putem semna acum 10 contracte pentru un stoc suplimentar. (...) Problema, acum, la început, este capacitatea de producţie redusă. 

Pfizer şi Agenţia Europeană a Medicamentului avertizează însă că întârzierea celei de a doua doze de vaccin ar putea să nu ofere protecție împotriva COVID-19.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Vaccinare greoaie în Europa: Sub 1.000 de persoane imunizate în Franța și Belgia, peste 58.000 în România