Video Vântul schimbării în Ungaria. Este pentru prima dată în ultimii 12 ani când Viktor Orban nu este sigur de victorie
Ungaria şi-a votat azi viitorul pentru următorii patru ani. Uniunea Europeană şi războiul din Ucraina au împărţit electoratul între partidul lui Viktor Orban şi o opoziţie unită. E pentru prima dată în ultimii 12 ani când actualul premier ungar nu este sigur de victorie.
Mai puțin de o oră până la închiderea urnelor și o prezență de 62,9%, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Maghiară. Pee străzile Budapestei, am încercat să aflăm pentru ce au votat oamenii. Cei care s-au oprit să vorbească au dat un răspuns aproape unitar: pentru libertate. Dar chiar şi aşa, sunt convinşi că nimic nu se va schimba de mâine.
Viktor Orban este cel mai longeviv prim-ministru din Europa - 4 mandate consecutive, 5 în total - a încercat să se mențină la putere, profitând chiar de războiul din Ucraina. Asistăm la cea mai strânsă cursă electorală din 2010 încoace. Acesta are șanse mari la încă un mandat, dar victoria, și o majoritate constituțională, nu mai sunt garantate. Chiar dacă va pierde, Orban va avea în continuare un cuvânt greu de spus din culise.
Oricine va câștiga alegerile parlamentare din Ungaria va trebui să se confrunte cu o țară din ce în ce mai divizată, care se zbate să depășească problemele economice.
Viktor Orban, pus la zid pentru atitudinea faţă de războiul din Ucraina
Pe străzile Budapestei, în ziua alegerilor părea să bată vântul schimbării. Dorinţa de a trăi într-o altfel de Ungarie i-a dus pe tineri la vot.
''Sper că va deveni o țară mai bună din punct de vedere economic și mai europeană. Tinerii vor pleca din această țară dacă nu se îmbunătățesc lucrurile și acest guvern va câștiga în această seară.''
În Ungaria, toate cele şase partide din opoziţie s-au unit împotriva lui Viktor Orban. Cele mai recente sondaje arătau o diferenţă de 2-6 procente între Fidesz şi Opoziţia Unită. Ce aleg oamenii astăzi? Aleg între pace și război, daca e să ne referim la declaraţiile date de Viktor Orban la ieşirea de la urne. Sau între un Putin maghiar și Europa, daca ne referim la declarațiile contracandidatului sau.
Andras Biro-Nagy, analist politic: Opoziţia ungară încearcă să rezume acest scrutin la o alegere între Est şi Vest şi încearcă să dea vina pe Viktor Orban pentru cei 12 ani de prietenie cu Putin.
Deşi Viktor Orban a mărit pensii şi salarii şi a redus impozite şi taxe înaintea scrutinului, altceva a împărţit Ungaria în două: poziţia faţă de Uniunea Europeană şi războiul din Ucraina. Orban şi-a construit campania mai ales pe ideea neimplicării în conflict.
Viktor Orban, premierul Ungariei: Opinia noastră este clară. Suntem de partea care garantează pace şi securitate. Opoziţia noastră nu vede gravitatea situaţiei şi vor să ia măsuri prin care ar putea atrage Ungaria în conflict.
Motivul ar fi dependenţa Ungariei de gazele şi petrolul care vin din Rusia.
Peter Marki-Zay, candidat premier Opoziţia Unită: Viktor Orban a trădat naţiunea, a trădat NATO, a trădat Europa şi a trădat maghiarii din Transcarpatia.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: El este practic singurul din Europa care îl susţine pe Vladimir Putin. Nu au permis tranzitul vital al ajutorului de apărare, nu am văzut conducere morală, nu am văzut niciun efort de a opri războiul.
Şi în România au fost cozi la vot. Peste 2.000 de persoane, dar şi turişti unguri aflaţi în ţară au fost aşteptaţi azi la Consulatul Ungariei din Miercurea Ciuc.
''Este singura posibilitate să exprimăm dorinţa noastră în privinţa viitorului.''
''Am votat pentru continuitatea politicii maghiare evident cu o serie de schimbari care să fie în beneficiul nostru pentru maghiarii din România.''
Şi în Cluj, aproape 1.000 de persoane au fost aşteptate la vot.
''Trăiesc şi la Budapesta şi aici în România, şi mă interesează ce se întamplă, e viitorul meu, viitorul altora.''
Mulţi dintre etnicii care au votat în România au ales să susţină în continuare politica lui Viktor Orban.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰