Antena Meniu Search
x

Venezuela, în pragul revoluţiei. Peşedintele parlamentului s-a autoproclamat şef al statului

Venezuela este în pragul revoluţiei. Confruntări violente de stradă au loc în capitală şi în alte oraşe mari, iar preşedintele parlamentului, lider al opoziţiei, s-a autoproclamat şef al statului. El a fost recunoscut, în această funcţie, de Statele Unite şi de mai multe ţări din America Latină.

de Redactia Observator

la 24.01.2019, 11:34

Vezi și

Venezuela este în pragul revoluţiei. Confruntări violente de stradă au loc în capitală şi în alte oraşe mari, iar preşedintele parlamentului, lider al opoziţiei, s-a autoproclamat şef al statului. El a fost recunoscut, în această funcţie, de Statele Unite şi de mai multe ţări din America Latină. În replică, preşedintele oficial, Nicolas Maduro, a anunţat că rupe relaţiile diplomatice cu SUA. Venezuela se află, de ani de zile, într-o profundă criză economică, timp în care milioane de oameni au fugit din ţară.

Zeci de incidente s-au înregistrat la Caracas şi în alte oraşe. Protestatarii furioşi au atacat forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Cel puţin cinci oameni şi-au pierdut viaţa. Manifestanţii cer demisia preşedintelui Nicolas Maduro, reales de curând printr-un scrutin considerat nelegitim de opoziţie.

Juan Guaido, preşedintele parlamentului, în care opoziţia deţine majoritatea, a devenit în ultimul timp liderul celor ce se opun regimului lui Maduro. În faţa câtorva sute de mii de simpatizanţi, el s-a proclamat preşedinte al ţării.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Imediat, Donald Trump a anunţat că îl recunoaşte pe Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei. La fel şi majoritatea ţărilor latino-americane.

Preşedintele Maduro a ripostat şi a rupt relaţiile cu Statele Unite. Diplomaţii au 72 de ore la dispoziţie să părăsească Venezuela.

Deşi zăcămintele sale de petrol sunt printre cele mai mari din lume, Venezuela trece printr-o gravă criză economică provocată de incompetenţa guvernului. Inflaţia a atins nivelul de 10 milioane la sută, magazinele sunt goale, iar oamenii se tem că vor muri, pur şi simplu, de foame.

Dezastrul a sporit forţele opoziţiei care speră, acum, că-l va putea înlătura pe Maduro. Analiştii politici consideră însă că acesta va rămâne la putere cât timp va avea sprijinul armatei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Venezuela, în pragul revoluţiei. Peşedintele parlamentului s-a autoproclamat şef al statului