Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Veşti bune de pe frontul Covid. Valul Omicron a trecut peste Africa de Sud fără o creștere semnificativă a deceselor

Vin veşti bune de la epidemiologii din Africa de Sud, cei care au descoperit varianta Omicron. Acolo, valul al patrulea provocat de noua tulpină a trecut deja fără ca decesele să crească proporțional cu infectările, iar autorităţile au ridicat deja mare parte din restricţii. Experţii estimează că la fel se va întâmpla şi în Europa. Până atunci însă pe continent numărul de cazuri înregistrează record după record, iar autorităţile înăspresc măsurile anti-COVID.

de Redactia Observator

la 31.12.2021 , 19:42

După spaima din ultimele săptămâni, Africa de Sud a ieşit din valul 4, iar toate datele de până acum arată că există speranţe pentru zile mai bune.

Marta Nunes, profesor epidemiolog:Când ne uităm la spitalizări şi alţi factori care indică gravitate bolii, nu regăsim atât de multe cazuri severe de Omicron. Cred că asta ne aduce veşti bune, că nu a fost atât de sever pentru că valul deja a trecut”.

În așteptarea petrecerilor de Revelion, mulți europeni au luat cu asalt centrele de testare

Vezi și

Numărul cazurilor de Omicron a scăzut cu 30% în ultima săptămână, aşa că autorităţile au renunţat la carantina de noapte. Pe de altă parte, în Europa, ţările încă aplică restricţii de teama infectărilor. În doar 24 de ore, Italia a înregistrat cel mai mare număr zilnic de infectări de la începutul pandemiei: 126 de mii. Cu aproape 30 de mii mai mult faţă de ziua precedentă. În aşteptarea petrecerilor de Revelion, oamenii au format cozi interminabile la centrele de testare.

Pe acelaşi subiect

Cei mai mulţi dintre oameni au venit aici înainte de Revelion, pentru a putea merge la petrecere. Masca rămâne obligatorie în mijloacele de transport, teatre, stadioane şi săli de cinema. 

Peste 200.000 de cazuri noi de Covid-19 în Franța, în 24 de ore

Între timp, Cehia plănuieşte să impună angajaţilor care merg la birou să facă două teste pe săptămână.

Şi în Franţa, numărul zilnic de infectări a depăşit peste 200 de mii de cazuri, aşa că masca a redevenit obligatorie în aer liber. ”Am mai trecut prin asta în ultimul an şi suntem la mijlocul valului. Aşa că nu am o problemă cu asta. O să mai dureze câteva săptămâni”.

Vestea bună este că acum numărul deceselor şi al spitalizărilor din Europa este mai mic decât în celelalte valuri, dovadă că noua variantă a virusului provoacă forme mai uşoare ale bolii.

România e singura zonă "verde" din Europa

Harta europeană de Covid este roşie şi săptămâna aceasta. De mai multe săptămâni, zonele roşii s-au extins în special după sosirea variantei Omicron în Europa. În prezent, a rămas doar România în tonuri de portocaliu şi verde.

În fiecare joi, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) publică o hartă europeană a Covid împreună cu codurile de culoare în legătură cu numărul de infectări şi procentajul de teste pozitive de-a lungul ultimelor 14 zile. Harta prezintă patru culori: verde, portocaliu, roşu şi roşu închis.

O regiune sau o ţară devine roşie în două cazuri: când rata de infectare pentru 100.000 de locuitori fluctuează între 75 şi 200 timp de o perioadă de 14 zile cu o rată de pozitivitate (procentaj de teste pozitive la numărul total de teste) mai mare de 4% sau când rata de infectare este mai mare de 200, oricare ar fi rata de pozitivitate.  

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri externe » Veşti bune de pe frontul Covid. Valul Omicron a trecut peste Africa de Sud fără o creștere semnificativă a deceselor