Antena Meniu Search
x

Victorie la limită pentru premierul indian Modi. Partidul său a pierdut majoritatea în Parlament; va fi nevoit să se bazeze pe aliaţi

Cele mai mari alegeri din lume, în India, au fost câştigate de partidul premierului Modi, pentru a treia oară consecutiv. Victoria însă nu este una zdrobitoare. Deşi a câştigat, partidul lui Modi a pierdut majoritatea în parlament, pentru prima oară în zece ani. Asta înseamnă că premierul va fi forțat să se bazeze pe aliații săi, pentru a forma o coaliție de guvernare. Alegerile au durat şase săptămâni şi s-au desfășurat în șapte etape. Aproape un miliard de indieni s-au înscris la vot. 

de Redactia Observator

la 05.06.2024 , 09:15

Partidul premierului Modi, Bharatiya Janata, a câștigat alegerile parlamentare, pentru a treia oară la rând. Este pentru prima dată în 62 de ani când același partid câștigă trei runde consecutive de alegeri parlamentare. Pe străzile din India a fost petrecere. Susținătorii lui Modi au aruncat cu petale de trandafir în timp ce acesta se îndrepta spre scenă ca să ţină un discurs.

Totuși, în comparaţie cu scrutinele precedente, victoria NU este una răsunătoare. De data aceasta, partidul lui Modi nu a reușit să obțină majoritatea parlamentară de unul singur. Este o poziție în care premierul NU s-a mai aflat. în toţi cei zece ani aflaţi la putere.

Cele mai mari alegeri din lume

Vezi și

"Suntem martorii unei performanțe slabe, destul de dramatice. Vom vedea o Opoziție mai puternică, nu o Opoziție slabă, așa cum am avut în ultimul deceniu. Acesta este cu adevărat un teritoriu neexplorat pentru indieni și pentru prim-ministru", explică analistul Milan Vaishnav

Opinia publică liberală însă, îl critică pe Modi că a preluat modelul autoritar de conducere de la Vladimir Putin şi Xi Jinping. Administrația sa a crescut investițiile străine, insa a redus cheltuielile pentru sănătate şi educație. Iar în al doilea mandat, Modi a gestionat prost politicile de combatere a pandemiei de COVID-19, în timpul căreia milioane de indieni au murit. 

Alegerile din India au fost umbrite şi de evenimente tragice. 33 de agenţi electorali au murit din cauza căldurii extreme. Temperaturile au atins 50 de grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » Victorie la limită pentru premierul indian Modi. Partidul său a pierdut majoritatea în Parlament; va fi nevoit să se bazeze pe aliaţi