Antena Meniu Search
x

Reacții după moartea prințului Philip. Liderii politici și religioși îi aduc un ultim omagiu Ducelui de Edinburgh

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, a murit la vârsta de 99 de ani, a declarat vineri Palatul Buckingham. Liderii politici și religioși din întreaga lume i-au adus un ultim omagiu Ducelui de Edinburgh.

de Redactia Observator

la 09.04.2021, 16:22

Familia regală a Marii Britanii, la balconul Palatului Buckingham
Familia regală a Marii Britanii, la balconul Palatului Buckingham - Profimedia Images
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

„Ne aducem aminte de Duce ... mai presus de toate pentru sprijinul său ferm pentru Majestatea Sa Regina. Prin titlul său de Duce de Edinburgh, el a inspirat mii de tineri britanici. Ni-l vom aminti prin tot ceea ce a făcut”, a declarat prim-ministrul britanic, Boris Johnson.

„Mă alătur Regatului Unit și Commonwealth-ului, în doliu pentru pierderea Alteței Sale Regale Prințul Philip, Ducele de Edinburgh și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru viața sa extraordinară”, a declarat Justin Welby, Arhiepiscop de Canterbury. 

„În ocaziile în care l-am întâlnit, am fost mereu frapat de bucuria cu care trăia, de mintea sa extraordinară și de capacitatea sa de a comunica cu oamenii din toate mediile. A fost un maestru în a-i face pe oameni să se simtă speciali”, a mai adăugat acesta. 

„Prințul Philip și-a dedicat viața țării noastre - de la o distinsă carieră în Marina Regală din timpul celui De-al Doilea Război Mondial și anii în care a slujit ca duce de Edinburgh. Cu toate acestea, el va fi mereu amintit mai ales pentru devotamentul său față de Regină”, a transmis liderul partidului de opoziție din Marea Britanie, Keir Starmer.

Pe acelaşi subiect

„Mă întristează vestea decesului ducelui de Edinburgh. Transmit condoleanțe Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a și întregii familii regale”, spune și prim-ministrul Scoției Nicola Sturgeon.

„Mă întristează să aud de moartea ASR Principele Filip, Duce de Edinburgh. Gândurile și rugăciunile noastre sunt îndreptate către Regina Elisabeta și către oamenii din Regatul Unit, în aceste momente”, a transmis și premierul irlandez, Micheal Martin. 

„De-a lungul vieții sale lungi și remarcabile, s-a dedicat pentru sprijinul celorlalți și cauzelor demne. El a reprezentat Regatul Unit cu demnitate și a adus putere și sprijin nemărginit suveranului. Laura și cu mine suntem norocoși că ne-am bucurat de farmecul și inteligența companiei sale”, este reacția fostului președinte american George Bush. 

„Gândurile noastre se îndreaptă către regina Elisabeta și familiei regale britanice. De asemenea, transmitem condoleanțele poporului britanic”, a declarat regele Harald al Norvegiei.

„Prințul Philip este un bun prieten al familiei noastre de mulți ani, o relație pe care am apreciat-o profund. Serviciul său către țara sa va rămâne o inspirație pentru noi toți”, a transmis și Regele Karl XVI Gustaf al Suediei. 

Regele Philippe al Belgiei a trimis un mesaj privat reginei și a spus că speră să vorbească personal cu Majestatea Sa când va fi posibil.

"Sunt cu adevărat întristat de pierderea prințului Philip. Poporul nostru îi va prețui mereu memoria", a scris prim-ministrul Maltei, Robert Abela.

„În această perioadă, gândurile și rugăciunile mele sunt cu alături de cetățenii britanici”, i-a scris președintelui lituanian Gitanas Nauseda reginei.

Cine a fost Prințul Philip

Prințul Philip, Duce de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a, a încetat din viață la vârsta de 99 ani. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de către Palatul Buckingham. Alături de el până în ultima clipă a stat Regina Elisabeta a II-a, cu care a fost căsătorit timp de 73 de ani.

Prințul Philip al Greciei și Danemarcei s-a născut la 10 iunie 1921, în insula elenă Corfu. A fost singurul fiu al Prințului Andrew al Greciei și al prințesei Alice von Battenberg, care au mai avut împreună și patru fiice. Viața lor avea să se schimbe în septembrie 1922.

Atunci unchiul Prințului Philip, Regele Constantin, a fost forțat să abdice, iar familia sa a fost trimisă în exil, în Franța. În timpul copilăriei, Prințul Philip i-a fost prieten Regelui Mihai și au petrecut mai multe vacanțe împreună la Sinaia, Constanța, dar și în Italia. După ce a fost educat în Franța și Germania, a urmat cursurile Colegiului Regal de Marină de la Dartmouth.

La Dartmouth a devenit expert în navigaţie şi a întâlnit-o şi pe cea care avea să-i devină soție. La vremea aceea, Prinţesa Elisabeta avea doar 13 ani, iar Philip 18. În Al Doilea Război Mondial, Prințul Philip a ocupat diferite posturi pe navele militare din Ceylon, s-a aflat în mijlocul luptelor din Cape Matapan și a devenit comandatul secund al unei nave, în timpul invaziei Siciliei.

După război, Philip a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta, moștenitoarea tronului britanic. Anunțul oficial a fost făcut un an mai târziu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Reacții după moartea prințului Philip. Liderii politici și religioși îi aduc un ultim omagiu Ducelui de Edinburgh