Antena Meniu Search
x

Video Vizita lui Xi Jinping la Moscova a ajuns la final. Relațiile dintre Rusia și China, la cel mai înalt punct din istorie, după discuțiile de la Kremlin

Relaţiile dintre China şi Rusia se află la cel mai înalt punct din întreaga istorie a celor două ţări, afirmă declaraţia semnată, la Moscova. Documentul aminteşte, însă, doar în treacăt de războiul din Ucraina în care China se doreşte, cel puţin verbal, un mediator şi nu un furnizor de armament. Vizita lui Xi Jinping la Moscova a primit o replică, la distanţă, de la premierul puterii asiatice rivale, Japonia, care s-a aflat tot ieri în Ucraina. În acest timp, războiul continuă la fel de intens. 

de Redactia Observator

la 22.03.2023, 08:01

Vezi și

Relaţiile economice s-au aflat în centrul discuţiilor dintre preşedinţii Xi şi Putin, încheiate printr-un fastuos dineu la Kremlin. După ce sancţiunile occidentale au exclus-o de pe piaţa europeană, Rusia este dornică să asigure în cea mai mare măsură necesităţile energetice ale Chinei. În schimb, firmele chineze sunt invitate să ia locul celor occidentale, care au părăsit Rusia.

Xi Jinping, preşedintele Chinei: "În ce priveşte criza ucraineană, China a aderat mereu la obiectivele şi principiile Cartei ONU şi a adoptat o poziţie obiectivă şi imparţială."

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: "Multe puncte ale planului de pace al Chinei corespund cu abordările Rusiei şi pot deveni baza unei soluţionări paşnice, când vor fi pregătite, pentru aceasta, Occidentul şi Kievul." 

Casa Albă nu are, însă, încredere în planul chinez de pace, lipsit de măsuri concrete pentru încetarea luptelor. 

Pe acelaşi subiect

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA: "Dacă, într-adevăr, China vrea să joace un un rol constructiv în acest conflict, ar trebui să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-şi retrage trupele din Ucraina, de pe teritoriul suveran ucrainean."

Putin vrea să arate lumii că mai are aliați

Vizita liderului chinez la Moscova a fost menită să arate că Vladimir Putin are, încă, aliaţi puternici în lume, chiar dacă tocmai a fost pus sub acuzare de Curtea Penală Internaţională. Dar o altă vizită, paralelă, cea a premierului japonez Fumio Kishida la Kiev, a reamintit că marile puteri democratice continuă să sprijine, ferm, Ucraina. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Este foarte important că liderii mondiali dau dovadă de curaj şi vizitează Ucraina, în ciuda tuturor riscurilor, pentru a-şi arăta respectul, respectul pentru oamenii noştri care luptă." 

Susţinerea Ucrainei se manifestă, concret, prin ajutor economic şi mai ales militar. Pentagonul a anunţat că tancurile Abrams promise Ucrainei vor fi dintr-un model mai vechi, dar încă performant, pentru a ajunge pe front încă din acest an. Iar la Londra s-a aflat că unele din tancurile britanice livrate Ucrainei vor fi echipate cu obuze cu uraniu sărăcit, ce pot străpunge mai uşor blindajele. Ştirea a fost primită cu mânie la Kremlin.

Între timp, obuzele şi rachetele continuă să facă victime şi distrugeri în Ucraina. Odesa a fost ieri seară ţinta mai multor rachete ruseşti. Una din ele a lovit dormitorul unei mânăstiri care, printr-o tristă ironie, aparţine Bisericii Ortodoxe din subordinea Patriarhiei de la Moscova. Patru persoane au fost rănite dar starea lor nu este gravă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Vizita lui Xi Jinping la Moscova a ajuns la final. Relațiile dintre Rusia și China, la cel mai înalt punct din istorie, după discuțiile de la Kremlin