Antena Meniu Search
x

Putin pleacă în China în octombrie. Liderul rus "a acceptat încântat" invitaţia prietenului său, Xi Jinping

Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat miercuri că se va deplasa în China în octombrie, la invitaţia omologului său Xi Jinping, în prima sa deplasare în această ţară după declanşarea invaziei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 21.09.2023, 08:30

Putin pleacă în China în octombrie. Liderul rus "a acceptat încântat" invitaţia prietenului său, Xi Jinping
Putin pleacă în China în octombrie. Liderul rus "a acceptat încântat" invitaţia prietenului său, Xi Jinping - Profimedia Images

Vladimir Putin s-a declarat "încântat" să accepte această invitaţie în timpul unei întrevederi, în Rusia, cu ministrul afacerilor externe chinez Wang Yi, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă.

Kremlinul anunţase deja "intenţia" preşedintelui rus de a călători în China, pentru a participa la Forumul "Centura şi Drumul", ce reuneşte lideri internaţionali. Rusia, sancţionată de Occident din cauza invaziei sale împotriva Ucrainei, caută să-şi întărească şi mai mult legăturile - economice, militare, în domeniul energetic - cu Beijingul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că Vladimir Putin îl va primi pe Wang Yi "la palatul Konstantinovski din Sankt-Petersburg", în nord-vestul Rusiei.

Sosit luni în Rusia, ministrul afacerilor externe chinez a discutat cu omologul său rus Serghei Lavrov. Diplomaţia rusă a subliniat, la finalul întrevederii, poziţiile "similare" ale Moscovei şi Beijingului asupra SUA şi conflictului din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Moscova şi Beijingul pledează pentru o întărire a cooperării

După vizita întreprinsă de Xi Jinping la Kremlin, în martie, în contextul unei izolări tot mai mari a Rusiei, lovită de un val de sancţiuni internaţionale ca represalii la ofensiva sa împotriva Ucrainei, Moscova şi Beijingul pledează pentru o întărire a cooperării lor economice şi militare, în cadrul unei prietenii calificate oficial drept "fără limite".

China şi Rusia, care împărtăşesc dorinţa comună de a contracara ceea ce ele prezintă drept hegemonia americană, au efectuat astfel împreună, în august, manevre navale în Pacific. În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, China încearcă să se poziţioneze drept ţară neutră, în pofida sprijinului său afişat pentru Kremlin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Putin pleacă în China în octombrie. Liderul rus "a acceptat încântat" invitaţia prietenului său, Xi Jinping