Antena Meniu Search
x

Video Volodimir Zelenski face noi vizite internaționale. Președintele Ucrainei se va înâlni cu papa Francisc, dar și cu liderii politici de la Roma

Ucraina face progrese pe frontul de est, deşi oficial nu a început contraofensiva. Trupele lui Zelenski i-au pus pe fugă pe ruşi la nord şi sud de Bahmut, oraşul pe care Moscova încearcă să îl cucerească de luni întregi. Liderul de la Kiev a primit şi altă veste bună, din Turcia. Acordul pentru exportul cerealelor ar putea fi prelungit în curând. 

de Redactia Observator

la 12.05.2023, 22:07

Vezi și

În Bahmut şi în apropiere de oraş, se dau lupte crâncene pentru fiecare palmă de pământ. După luni întregi de bombardamente, ucrainenii au avansat doi kilometri şi spun că nu au mai pierdut deloc poziţii în ultima săptămână. Câştigurile teritoriale confirmă afirmaţiile şefului Wagner, care a avertizat că frontul se prăbuşeşte, iar soldaţii ruşi au dezertat. Ministerul Apărării de la Moscova a negat înfrângerea, dar ulterior a şters postarea. Imaginile de pe front arată zeci de victime, dar şi momentul în care militarii lui Putin se predau. În schimb, ruşii pretind că au respins un mare atac în apropiere de Soledar.

Igor Konashenkov, purtător de cuvânt ministerul rus al Apărării: "Pierderile inamicului s-au ridicat la aproximativ 900 de militari ucraineni uciși și răniți, peste 30 de vehicule blindate distruse, precum și șapte mașini, două obuziere D-30 și un obuzier L-118 fabricat în Marea Britanie."

Noi vizite de stat pentru Zelenski

Alte clipuri video arată cum ruşii au transformat Marinka în oraş fantomă. Toate clădirile au fost distruse, pământul e plin de găuri de proiectile, iar 9.000 de locuitori au fugit. China se oferă să discute săptămâna viitoare cu Ucraina, Polonia şi Rusia despre un eventual acord de pace. 

Wang Wenbin, purtător de cuvânt MAE chinez: "China este dispusă să continue să joace un rol constructiv, să construiască mai mult consens internațional privind încetarea focului și încetarea războiului, să înceapă discuții de pace și să evite escaladarea situației."

Preşedintele Zelenski a declarat însă în repetate rânduri că acest lucru se va întâmpla numai după retragerea Moscovei din teritoriiile ocupate.  Alte negocieri au loc la Istanbul, iar ministrul turc al Apărării a anunţat că prelungirea acordului pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră ar putea fi semnată curând. Preşedintele ucrainean se va întâlni sâmbătă cu Papa Francisc, dar şi cu preşedintele italian şi cu şefa guvernului de la Roma. În schimb, organizatorii concursului Eurovision au refuzat cererea liderului de la Kiev de a vorbi înaintea finalei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Volodimir Zelenski face noi vizite internaționale. Președintele Ucrainei se va înâlni cu papa Francisc, dar și cu liderii politici de la Roma