Antena Meniu Search
x

Video Volodomir Zelenski şi armata Ucrainei insistă că două rachete rusești au zburat deasupra României: "Sunt o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă"

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi Forțele Aeriene ale Ucrainei insistă în continuare că, potrivit echipamentelor lor radar, două rachete ruseşti, lansate pe 10 februarie spre Ucraina au zburat prin spațiul aerian al Moldovei și României. MApN a negat că este vorba de două rachete şi a precizat că proiectilul a traversat spaţiul aerian al R. Moldova, dar nu a intersectat spaţiul aerian al României.

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 16:46

Vezi și

Ucrainenii au declarat că în dimineaţa zilei de vineri, 10 februarie, două rachete ruseşti Kalibr au traversat spaţiul aerian al NATO, mai exact spaţiul aerian al României. MApN a replicat imediat şi a precizat că a fost vorba despre o singură rachetă, care nu a intrat deloc în spaţiul aerian românesc. Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine în continuare că rachetele ruseşti au trecut prin România, lucru ce reprezintă o provocare pentru alianţa militară nord-atlantică şi securitatea colectivă a acesteia.

Zelenski: Rachete ruseşti ar fi survolat România

"Inamicul a lansat cel puţin 70 de rachete într-un nou atac masiv (asupra Ucrainei) în această dimineaţă", a spus Zelenski într-un mesaj video postat pe Telegram. "Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al (Republicii) Moldova şi României. Aceste rachete sunt o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă. Este o teroare care trebuie oprită", a adăugat el, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit Kievului, antiaeriana ucraineană a doborât 61 dintre cele 71 de rachete de tipul Kh-101, Kh-555 şi Kalibr lansate de Rusia vineri dimineaţă într-un nou atac care a ţintit instalaţii energetice ucrainene, autorităţile ucrainene confirmând că unele dintre acestea au fost lovite. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că rachete ruseşti lansate în acest raid au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României. Republica Moldova a confirmat că o rachetă rusească a traversat spaţiul său aerian, dar România a dezminţit pătrunderea vreunei rachete ruseşti în spaţiul aerian românesc.

Pe acelaşi subiect

Ucraina insistă: Forțele de Apărare Aeriană au înregistrat zborul a 2 rachete rusești deasupra României

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yurii Ignat, a transmis într-un briefing că așteaptă materiale de la parteneri internaționali, dar că radarele lor au indicat că două rachete au intrat în spaţiul aerian al României, ţară membră NATO.

"Există date radar, mijloace de control obiectiv. Bineînțeles că și țările membre NATO au observat această situație. Cred că vor exista materiale care să confirme acest lucru (date de la sistemele de supraveghere, radare – n.red.). Vom aștepta materiale de acolo pe unde aceste rachete (una sau mai multe) au zburat efectiv. Conform datelor noastre, două rachete Kalibr au fost observate prin mijloace radar" a spus Yurii Ignat, citat de Pravda Ucraineană.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Reacţia MApN: Nu se confirmă, racheta a trecut prin R. Moldova

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujnîi a anunţat vineri dimineaţă că, în timpul atacului masiv din 10 februarie al Rusiei, două rachete de croazieră rusești Kalibr au traversat spațiul aerian românesc. Potrivit acestuia, la aproximativ 10:33, aceste rachete, lansate din Marea Neagră, au traversat spațiul aerian românesc. După aceea, au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a granițelor celor trei state.

Ministerul Apărării din Moldova a confirmat încălcarea spațiului aerian la ora 10:18. Racheta a zburat peste satul Mocra (Transnistria), apoi peste Kosautsy (Soroca). Ministerul Român al Apărării a declarat că este vorba de o singură racheta rusă care nu a traversat niciodată spațiul aerian românesc. Potrivit MApN, cel mai apropiat punct față de spațiul aerian românesc a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 de kilometri nord-est de graniță.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Volodomir Zelenski şi armata Ucrainei insistă că două rachete rusești au zburat deasupra României: "Sunt o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă"