Antena Meniu Search
x

”Vor începe să caute trădători și se vor răzbuna”. Un afgan din Kabul descrie spaima de moarte a oamenilor după întoarcerea talibanilor

Un rezident afgan a povestit, într-un interviu acordat The Guardian, groaza cu care locuitorii din Kabul au primit vestea, duminică dimineață, că forțele talibane au intrat în oraș și urmează să preia puterea. Sayed, rezident afgan, spune că talibanii vor începe curând să caute ”trădători”, adică oricine a servit armatei afgane sau a lucrat cu forțele NATO și americanii.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 16.08.2021, 18:14

„Oamenii se tem. Se tem pentru familiile lor, pentru soțiile și fiice lor în special. Câțiva rezidenți din Kabul care au legături cu talibanii sunt fericiți. Dar majoritatea se tem cu adevărat.

În această dimineață am ieșit în oraș. Am văzut femei plângând pe marginea drumului. Oamenii alergau, toată lumea încercând să găsească un vehicul pentru a ajunge acasă. Nu existau taxiuri. Înainte, o cursă cu taxiul ar fi costat doi dolari. Acum prețurile au crescut de cinci ori iar taxiurile nu iau pe nimeni.

Am auzit câteva focuri de armă acum câteva ore. Acum orașul este destul de liniștit. Toată lumea este adăpostită în casele lor, magazinele și băncile care erau deschise mai devreme sunt în mare parte închise. Școlarii trebuiau să susțină examenele astăzi, însă asta nu se va mai întâmpla.

Talibanii au sosit în această dimineață la periferia Kabulului. Câțiva sunt deja înăuntru, vorbind cu oamenii, fără arme deocamdată. Se spune că au luat închisoarea Pul-e-Charkhi [cea mai mare din Afganistan] și au lăsat toți prizonierii să iasă. Steagul taliban zboară în unele districte din Kabul, inclusiv în grădina Babur, un cartier istoric în care este îngropat împăratul Mughal Babur.

Pe acelaşi subiect

Luptătorii talibani au înconjurat secția de poliție și, din câte am auzit, le-au spus polițiștilor să renunțe la armele lor. Sunt sceptic cu privire la afirmația talibanilor că nimeni nu va fi rănit. Știm ce se va întâmpla în continuare. Vor începe să caute „trădători” - oricine a servit armatei afgane sau care a lucrat cu forțele NATO și americanii.

Vor viza, de asemenea, casele oamenilor de afaceri bogați din Kabul, întrebându-i cum și-au câștigat banii și au reușit să construiască o proprietate cu patru sau cinci etaje. Între timp, situația pentru afganii obișnuiți este teribilă. Săptămâna trecută, prețul pentru un pachet de făină era de 1.700 de afgani (25 de dolari). Astăzi sunt 2.500 de afgani (35 de dolari).

Unii oameni spun că președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit deja orașul. Alții spun că este încă aici și intenționează să demisioneze astăzi la ora 17:00, talibanii urmând să se mute și să preia conducerea la ora 18:00 astăzi, ora locală. Nu știm ce versiune este adevărată. În acest moment așteptăm să vedem ce se întâmplă.

„Suntem într-o situație disperată. Nu am bani și am patru copii - băieți de trei, cinci și 14 ani și o fiică de 12 ani. Nu am bani să scap, granițele sunt acum închise, iar talibanii au luat Mazar-i-Sharif și Jalalabad. S-ar putea să încerc să stau cu socrul meu câteva zile. Dar după aceea ce va urma?”, a spus Sayed, pentru The Guardian.

Oamenii au blocat capitala Afganistanului în încercarea de a fugi din calea talibanilor

Kabul rămăsese singurul mare oraş care nu era încă sub controlul talibanilor. O delegaţie a insurgenţilor a început negocierile cu guvernul afgan pentru o preluare paşnică a puterii, dar în stradă situaţia a degenerat rapid.

Oamenii sunt îngrijoraţi cu privire la viitorul lor şi fiecare încearcă să găsească o portiţă de scăpare. Drumul către aeroport s-a blocat rapid. "Locuitorii din Kabul nu au fost niciodată atât de îngrijoraţi", transmite corespondentul BBC din Afganistan.

Talibanii promit că nu vor răzbunare: Ambasadele să îşi continue activitatea”

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că ambasadele de la Kabul ar trebui să își continue activitatea, Suhail Shaheen precizând că diplomații din Afganistan nu sunt în pericol. “Vrem ca toate ambasadele să îşi continue activitatea, nu va exista vreun risc pentru diplomaţi. Cu toţii ar trebui să îşi continue activitatea la fel ca în trecut”, a afirmat Shaheen, potrivit The Guardian. “Facem apel la Ghani şi la ceilalţi lideri să coopereze cu noi”, a adăugat el.

În plus, a spus el, grupul islamist militant va proteja drepturile femeilor, precum și libertățile pentru lucrătorii din mass-media și diplomații.

"Asigurăm oamenii, în special în orașul Kabul, că proprietățile lor, viața lor sunt în siguranță", a spus purtătorul de cuvânt într-un interviu pentru BBC.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » ”Vor începe să caute trădători și se vor răzbuna”. Un afgan din Kabul descrie spaima de moarte a oamenilor după întoarcerea talibanilor