Antena Meniu Search
x

Video Vulcanul La Cumbre a erupt din nou. Este a patra oară în ultimii opt ani

Erupţie spectaculoasă în insulele Galapagos. Vulcanul La Cumbre a erupt recent însă nu există niciun risc întrucât zona nu este populată, anunţă autorităţile. Imaginile surprinse de la depărtare arată cum un râu de foc a luminat negrul intens al nopţii. La Cumbre este unul dintre numeroşii vulcani activi din insulele Galapagos, aflate la 1.000 de kilometri distanţă de coasta statului Ecuador. 

de Redactia Observator

la 04.03.2024, 08:46

Vezi și

În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, "o anomalie termică şi o emisie de gaze care indică începutul unui proces eruptiv" au fost înregistrate la La Cumbre, care atinge o altitudine de 1.463 de metri, a precizat institutul.

Un nor de gaz, care nu conţinea prea multă cenuşă, a fost deplasat de vânt, fără a afecta populaţia altor insule, cum ar fi Isabela, a adăugat institutul. Institutul a precizat că videoclipurile partajate pe reţelele de socializare au confirmat erupţia dintr-o fisură de pe flancul sudic al vulcanului.

A erupt de patru ori în utimii opt ani

La Cumbre a erupt în total de patru ori în aproape opt ani. Ultima erupţie a avut loc în ianuarie 2020 şi a durat aproximativ nouă ore. "Nu este posibil să se prevadă cu exactitate durata erupţiei sau dacă aceasta va ajunge la malul mării, dar, pe baza datelor privind deformarea vulcanului acumulate de la ultima perioadă eruptivă, este probabil ca actuala erupţie să fie mai puternică decât cele observate în 2017, 2018 şi 2020", a precizat institutul, potrivit News.

Pe acelaşi subiect

Institutul le-a recomandat turiştilor să se îndepărteze dacă vreun flux de lavă ajunge în mare, deoarece se pot produce mici explozii şi eliberări de gaze toxice. Fernandina are un punct de primire pentru drumeţii. Cu 28-30 de erupţii înregistrate din 1800 până în prezent, La Cumbre are cea mai mare rată de recurenţă a erupţiilor din arhipelagul turistic ecuadorian.

Cu o suprafaţă de 638 km2, Fernandina, situată în cel mai vestic capăt al Galapagos, găzduieşte o specie endemică de iguană de uscat galbenă (Conolophus subcristatus), a cărei populaţie a prosperat în ciuda ameninţării erupţiilor vulcanice.

Insulele Galapagos sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO pentru flora şi fauna lor unice. Denumite după broaştele ţestoase gigantice care trăiesc acolo, ele sunt situate la 1.000 km de coasta Ecuadorului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Vulcanul La Cumbre a erupt din nou. Este a patra oară în ultimii opt ani