Antena Meniu Search
x

WP: Putin ar putea lovi în Ucraina instructorii militari francezi. O şansă de a-l umili pe Macron

Război în Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a anunşat marţi că instructorii străini care antrenează militari în Ucraina nu au imunitate la atacurile ruse, indiferent de țara lor de origine. Peskov a comentat astfel un editorial publicat The Washington Post despre planurile Franței de a trimite specialiști militari în Ucraina şi care sugerează că Rusia ar putea începe să lovească instructorii militari francezi.

de Redactia Observator

la 04.06.2024 , 14:38

WP: Putin ar putea lovi în Ucraina instructorii militari francezi; O şansă de a-l umili pe Macron
WP: Putin ar putea lovi în Ucraina instructorii militari francezi; O şansă de a-l umili pe Macron - Profimedia

Parisul şi Kievul negociază încă din februarie trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina, un acord în acest sens fiind anunţat săptămâna trecută de comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, dar dezminţit ulterior de Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit AFP. 

Franța ar putea anunța în curând că trimite instructori militari în Ucraina

În ultimele săptămâni au fost făcute din ce în ce mai des declaraţii despre planurile Franţei de a trimite instructori militari în Ucraina. Reuters a dezvăluit pe 30 mai, citând trei surse diplomatice, că Franța ar putea anunța chiar de săptămâna aceasta, în timpul unei vizite a președintelui ucrainean, decizia de a trimite instructori militari în Ucraina, în ciuda îngrijorărilor unor aliați și a criticilor lansate de Rusia. 

Articolul continuă după reclamă

Parisul speră chiar să formeze și să conducă o coaliție de țări care să ofere instructori militari Kievului, chiar dacă unii unii membri UE se tem că ar putea duce la un conflict direct cu Rusia. Statele baltice au indicat în trecut că s-ar putea alătura Franței într-un astfel de proiect. Potrivit Reuters, Parisul ar putea trimite la început un număr limitat de instructori, iar apoi să-l mărească la câteva sute. Potrivit surselor agenției, misiunea nu va avea girul UE sau NATO.

Pe acelaşi subiect

WP: Putin ar putea lovi în Ucraina instructorii militari francezi

Dacă se va întâmpla acest lucru, consecințele ar putea fi mai grave și mai puțin previzibile decât tot ceea ce s-a petrecut până acum, a avertizat editorialistul american Lee Hockstader într-o opinie publicată în The Washington Post

Jurnalistul american recunoaşte că în ultimii doi ani câțiva aliați occidentali au derulat tacit în interiorul Ucrainei misiuni de antrenament, dar acestea au fost reduse. Ceea ce vrea acum președintele Macron  pare să fie mai ambițios, mai public și mai riscant, chiar dacă instructorii militari ar fi desfăşuraţi departe de linia frontului, atrage el atenţia.

Lee Hockstader consideră că Occidentul este îndreptăţit să recurgă la o "ambiguitate strategică". Este mai bine ca Moscova să fie nevoită să ghicească ce este pregătit Vestul să facă, decât ca Occidentul să excludă singur ce nu va face, explică acesta.

Problema este ce se întâmplă dacă Putin merge pe cacealmaua lui Macron, continuă el, avertizând că preşedintele rus ar putea ordona lovirea trupelor franceze, dacă forțele ruse le pot localiza în Ucraina. Pentru Putin ar fi o şansă nu doar de a arăta diviziunile occidentale, ci și de a-l umili pe Macron, arată jurnalistul american. 

Reacţia Kremlinului: Instructorii străini din Ucraina nu au nicio imunitate

De partea cealaltă, ruşii susţin de la începutul războiului că în Ucraina sunt trupe sau instructori occidentali, fără a oferi date. De asemenea, Moscova a acuzat în ianuarie Franţa că are mercenari în Ucraina. Parisul a declarat că nu foloseşte mercenari, nici în Ucraina, nici în altă parte, dar a admis că cetăţeni francezi s-au putut alătura armatei Kievului ca voluntari, potrivit AFP.

Kremlinul a transmis că instructorii sunt consideraţi ţinte legitime. "Instructorii care sunt implicați în pregătirea armatei regimului ucrainean nu au nicio imunitate (de a nu fi loviţi), indiferent dacă sunt francezi sau nu", a spus secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, citat de TASS.

Comandantul-şef al armatei ucrainene a afirmat pe 27 mai că Franţa va trimite "în curând" primii instructori militari în Ucraina. "Salut iniţiativa Franţei de a trimite instructori în Ucraina pentru a forma militarii ucraineni. Am semnat deja documentele ce vor permite primilor instructori francezi să ajungă în viitorul apropiat în centrele noastre de formare şi să se familiarizeze cu infrastructurile şi personalul lor", a scris pe Telegram generalul Oleksandr Sîrski.

El a postat acest mesaj după o discuţie cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu. Contactat de AFP, Ministerul francez al Apărării s-a limitat să spună că dosarul este studiat, dar nu a evocat trimiterea de instructori anunţată de generalul ucrainean.

"Cum am amintit deja de mai multe ori, formarea pe teritoriul ucrainean face parte din proiectele discutate după conferinţa asupra susţinerii Ucrainei convocată de preşedintele republicii (franceze Emmanuel Macron) pe 26 februarie", a anunţat Ministerul Apărării francez. "Ca toate proiectele discutate cu acea ocazie, această direcţie continuă să facă obiectul unor demersuri cu ucrainenii, în special pentru a înţelege nevoile lor exacte", a adăugat ministerul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Stiri externe » WP: Putin ar putea lovi în Ucraina instructorii militari francezi. O şansă de a-l umili pe Macron