Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Xi Jinping a devenit cel mai puternic lider chinez de după epoca Mao Zedong. Promisiunile "Împăratului Roşu"

S-a scris istorie în China. Xi Jinping a fost reales pentru un al treilea mandat de conducător al Partidului Comunist. A devenit, astfel, cel mai puternic lider, de la dictatorul Mao Zedong, fondatorul regimului. "Împăratul Roşu" are calea asigurată pentru a rămâne la conducerea ţării pe viaţă, după ce şi-a eliminat adversarii din conducerea centrală a partidului. 

de Redactia Observator

la 23.10.2022 , 21:00

Desemnat secretar general pentru un al treilea mandat pe cinci ani de către Comitetul Central al Partidului Comunist, Xi Jinping este pe cale să obţină şi al treilea mandat prezidenţial. Niciun predecesor nu a îndrăznit să extindă numărul de mandate peste regula de două consecutive, în afară de fondatorul partidului, Mao Zedong. Are, astfel, calea deschisă pentru a deveni chiar preşedinte pe viaţă. Asta deşi a depăşit cu un an vârsta de pensionare, de 68 de ani. În schimb, actualul premier şi conducătorul Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez, ambii de 67 de ani, care nu au o relaţie prea bună cu Xi, au fost eliminaţi din noul Comitet Permanent. 

Xi Jinping, preşedintele Chinei: A fost un congres care a ţinut steagul sus, ne-a unit forţele şi a promovat solidaritatea şi devotamentul. 

Noul Comitet Permanent, condus de însuşi Xi Jinping, este dominat de aliaţii liderului, membri loiali ai partidului. Printre ei - şeful partidului din Shanghai, secretarul privat al lui Xi Jinping şi şeful partidului din provincia Guangdong. Biroul Politic a marcat, însă, şi o premieră: pentru prima dată în ultimii 25 de ani, forul de decizie al partidului chinez nu are în componenţă nicio femeie.

Vezi și

Xi Jinping, preşedintele Chinei: În următoarea călătorie, vom acţiona întotdeauna pentru oameni şi ne vom baza pe ei în tot ceea ce facem.

Pe acelaşi subiect

Noul mandat reafirmă şi întăreşte rolul personal al lui Xi Jinping în modul de conducere a partidului

Subiectul reunificării cu Taiwan, pe cale paşnică sau militară, apare şi el, pentru prima dată, în doctrina partidului.  

Cu puterea concentrată aproape integral în mâinile sale, Xi Jinping trebuie, acum, să facă faţă unei economii încetinite din cauza politicii "zero Covid". Pe plan internaţional, liderul de la Beijing are de gestionat o relaţie delicată cu SUA şi este supus criticilor cu privire la situaţia drepturilor omului în China.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Xi Jinping a devenit cel mai puternic lider chinez de după epoca Mao Zedong. Promisiunile "Împăratului Roşu"