Antena Meniu Search
x

Video China, pregătită pentru un mandat pe viață al lui Xi Jinping. Culisele congresului în care fostul președinte a fost evacuat cu forța

China s-a pregătit deja pentru cel de-al treilea mandat de preşedinte al lui Xi Jinping. Practic, asta îi garantează scaunul pe viaţă. Doctrina liderului a fost şi ea consolidată, pentru a sublinia rolul central preşedintelui şi opoziţia Beijingului faţă de orice plan de independenţă pe care l-ar putea avea Taiwanul. Finalul ceremoniei a fost marcat de un moment şocant: evacuarea din sală a fostului preşedinte

Alexandra Paraschiv
de Alexandra Paraschiv

la 23.10.2022, 12:53

Vezi și

Fără nicio explicaţie, fostului preşedinte Hu Jintao i se spune să se ridice de pe locul său, aflat alături de cel al lui Xi Jinping, în primul rând. Pare să aibă o discuţie în contradictoriu înainte să fie apucat de braţ de un angajat care îl conduce spre ieşire. Hu Jintao are un ultim scurt schimb de cuvinte cu Xi Jinping şi premierul Li Keqiang, pe care îl loveşte amical pe umăr. Ieşirea neobişnuită din scenă nu a fost nici explicată şi nici semnalată de media de stat. Mai multă atenţie a primit valul de aplauze pentru viitorul lider al Chinei.

Xi Jinping va fi reales în postul de secretar general al Partidului Comunist din China

O simplă formalitate, care i-ar permite să obţină anul viitor al treilea mandat prezidenţial de cinci ani, deschizând, astfel, calea pentru o guvernare pe viață. La 69 de ani, a depăşit vârsta de pensionare informală, de 68 de ani, impusă liderilor de partid.

Xi Jinping, președintele Chinei: Trebuie să avem în vedere că această țară este poporul ei, oamenii sunt țara.   

Pe acelaşi subiect

Al treilea mandat vine şi cu schimbări. Xi Jinping şi-a consolidat doctrina şi puterea la vârful partidului şi implicit a ţării. România n-are motive de îngrijorare, spun specialiştii. 

Cristian Diaconescu, analist politică externă: Nu sunt motive de îngrijorare. Trebuie însă proporționată relația de așa manieră încât, din punct de vedere politic și strategic, cum vă spuneam, avem o istorie, interesantă în relația cu Beijingul, dar din punct de vedere al schimburilor economice suntem în deficit. 

Aproximativ 2300 de delegaţi au ales un nou Comitet Central format din 205 persoane, printre care şi Xi Jinping, precum și 171 de membri supleanți. Mâine va fi prima sesiune plenară, pentru a vota următorul Birou Politic, format de obicei din 25 de persoane, și Comitetul permanent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » China, pregătită pentru un mandat pe viață al lui Xi Jinping. Culisele congresului în care fostul președinte a fost evacuat cu forța