Antena Meniu Search
x

Xi Jinping: Taiwanul trebuie și va fi reunit cu China

Taiwanul "trebuie şi va fi" reunit cu China, a declarat președintele Chinei, Xi Jinping, într-un discurs rostit cu ocazia aniversării a 40 de ani de la începerea îmbunătățirii relațiilor dintre cele două state.

Xi Jinping
Președintele Chinei, Xi Jinping - DPA Images via Hepta

Taiwanul "trebuie şi va fi" reunit cu China, a declarat președintele Chinei, Xi Jinping, într-un discurs rostit cu ocazia aniversării a 40 de ani de la începerea îmbunătățirii relațiilor dintre cele două state.

Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut popoulaţiei din Taiwan să accepte că "trebuie şi va fi" reunit cu China. El a reiterat apelul Beijingului la o unificare paşnică pe principiul o ţară - două sisteme.

De asemenea, el a avertizat că China îşi rezervă dreptul de a face uz de forţă.

În timp ce Taiwanul se autoguvernează şi este independent de facto, nu şi-a declarat niciodată independenţa faţă de China, iar Beijingul consideră insula ca fiind o provincie separatistă.

Preşedintele Xi a declarat că ambele părţi aparţin aceleiaşi familii chineze şi că independenţa Taiwanului este "un curent advers din istorie şi o situaţie fără ieşire".

Președintele Chinei: Independența va aduce doar greutăți

Poporul taiwanez "trebuie să înţeleagă că independenţa va aduce doar greutăţi", a spus Xi Jinping, adăugând că Beijingul nu va tolera nicio activitate care promovează independenţa Taiwanului.

De asemenea a subliniat că relaţiile cu Taiwanul sunt "parte a politicii interne a Chinei" şi că "amestecul străin este intolerabil".

Beijingul "îşi rezervă opţiunea de a lua toate măsurile necesare" împotriva forţelor externe care intervin asupra unei reunificări paşnice şi în acţiunile sepratiste din Taiwan, a menţionat liderul chinez.

Cu o zi înainte, preşedintele Taiwanului Tsai Ing-wen a declarat că Beijingul ar trebui să accepte existenţa Taiwanului şi să utilizeze mijloace paşnice pentru soluţionarea divergenţelor. 

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Xi Jinping: Taiwanul trebuie și va fi reunit cu China