Yaphet Kotto, actor cunoscut pentru rolurile din "James Bond" şi "Alien", a murit la 81 de ani

De Cristi Ioniţă.
Publicat: 16.03.2021, 08:48.
Actualizat: 16.03.2021, 08:52

Actorul american Yaphet Kotto, cunoscut pentru apariţiile din filme precum "James Bond" şi "Alien", a murit luni, la 81 de ani, în Filipine.

Yaphet Kotto a fost nominalizat la Prime Time Emmy Awards

Yaphet Kotto, alături de Sigourney Weaver la filmările pentru "Alien"

Hepta

Yaphet Kotto s-a născut în 1939, în New York, fiind fiul lui Gladys Marie, asistentă medicală ce a devenit şi ofiţer al armatei americane, şi al lui Avraham Kotto, afacerist născut în Camerun, dar care a ajuns în Statele Unite ale Americii la mijlocul anilor 1920.

Yaphet Kotto a început să studieze actoria încă de la 16 ani, iar la 19 ani şi-a făcut debutul jucând în "Othello". A debutat ca actor de film la vârsta de 23 de ani, cu un rol mic în pelicula "4 for Texas", film în care au strălucit Frank Sinatra, Dean Martin, Anita Ekberg şi Ursula Andress.

A devenit celebru graţie rolurilor Dr. Kananga/ Mr. Big din "James Bond Live and Let Die", peliculă în care i-a dat replică lui Roger Moore, şi Parker din primul film "Alien", peliculă în care a jucat alături de Tom Skeritt şi Sigourney Weaver. Yaphet Kotto a mai jucat alături de Steve McQueen, în "The Thomas Crown Affair", alături de Robert De Niro, în "Midnight Run", sau alături de Arnold Schwarzenneger, în "The Running Man".

Actorul Yaphet Kotto a avut şase copii

"Raid on Entebbe" a fost, însă, filmul care i-a consfiinţit locul în lumea bună a filmului. A fost nominalizat la Prime Time Emmy Awards pentru cel mai bun actor într-un rol secundar pentru modul în care l-a jucat pe Idi Amin, fost ofiţer militar şi preşedinte al Ugandei considerat unul dintre cei mai brutali oameni din istorie.

Anunţul despre moartea actorului a fost făcut de soţia acestuia, Tessie Sinahon, care i-a fost alături în ultimii mai bine de 20 de ani din viaţă. Yaphet Kotto a murit din cauze necunoscută, însă soţia actorului susţine că, în ciuda vârstei, acesta avea încă multe planuri care acum rămân fără finalizare. În urma actorului rămân şase copii pe care i-a avut cu primele două soţii, Rita Ingrid Dittman şi Toni Pettyjohn.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.