Antena Meniu Search
x

Video Zâmbete reţinute şi o strângere de mână rapidă, imaginile cu Joe Biden şi Vladimir Putin care fac înconjurul lumii

Cel mai aşteptat show diplomatic de pe scena politică internaţională a avut loc miercuri la Geneva. Cei mai puternici lideri din lume, Joe Biden şi Vladimir Putin, s-au aşezat la masa negocierilor, într-un moment în care relaţiile dintre cele două ţări sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.

de Redactia Observator

la 16.06.2021, 21:24

Vezi și

Cu mişcări controlate, zâmbete reţinute şi o strângere de mână rapidă. Aşa a început întâlnirea care poate decide soarta securităţii globale în următorii ani. Nici nu avea cum să fie altfel. Cei doi lideri nu au făcut un secret din faptul că nu se plac. 

Vladimir Putin a petrecut mare parte a anului trecut încercând să îl împiedice pe Joe Biden să ajungă la Casa Albă. Iar odată instalat în Biroul Oval, Biden nu s-a sfiit să îl numească pe liderul de la Kremlin – un criminal fără suflet a cărui administraţie este paranoică. Trebuie acum să stea la aceeaşi masă. Miza reuniunii, nerecunoscută însă public, evitarea unei confruntări militare directe.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: ”Dragă domnule preşedinte, vreau să vă mulţumesc pentru iniţiativa de a ne întâlni azi. S-au adunat multe probleme în relaţia ruso-americană care necesită un dialog la nivel înalt. Sper ca întânirea noastră să fie productivă”.

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: ”E întotdeauna mai bine să discutăm faţă în faţă. Important este să ne dăm seama ce interese comune avem. Şi unde nu avem, să stabilim canale predictibile şi raţionale în care nu ne înţelegem. Două mari puteri”.

Pe acelaşi subiect

Biden vs. Putin: Nemulțumiri și reproșuri de ambele părți

Pe masa negocierilor, preşedintele american pune o listă lungă de nemulţumiri, reproşuri şi subiecte incomode pentru omologul de la Est. Vrea să îi ceară lui Putin să îşi retragă trupele din Ucraina, să pună capăt războiului cibenetic dus împotriva ţării sale sau să renunţe la întemniţarea şi otrăvirea adversarilor politici, precum Alexei Navalny. 

De partea cealaltă, Vladimir Putin vrea să transmită clar că nu este dispus să fie spectator la instalarea capacităţilor militare ale NATO atât de aproape de graniţele sale.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt de la Kremlin: ”Discuţiile de azi nu vor fi uşoare, va fi un dialog dificil. Nu, această zi nu va deveni una istorică şi nu trebuie să ne aşteptăm la un progres, situaţia este prea dificilă în relaţiile ruso-americane”.

SUA și Rusia, țările cu cel mai mare arsenal nuclear de pe Planetă

Cum cele două superputeri au cel mai mare arsenal nuclear de pe Planetă, cursa înarmărilor este şi ea de pe agenda reuniunii. Rusia a profitat din plin, în ultimii ani, de faptul că Donald Trump a retras Statele Unite din tratate bilaterare care limitau extinderea arsenalului militar.

Beatrice Fihn, director organizaţie pentru abolirea armelor nucleare: ”Aceste două state au puterea de a pune capăt lumii aşa cum o ştim noi. Ştiţi, este soarta noastră în joc, aici, în Elveţia. Este în joc soarta lumii întregi”.

Ruptura dintre cele două superputeri este însă atât de adâncă, încât niciuna dintre părţi nu are aşteptări prea mari de la această întâlnire.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Zâmbete reţinute şi o strângere de mână rapidă, imaginile cu Joe Biden şi Vladimir Putin care fac înconjurul lumii