Antena Meniu Search
x

Update Primele decizii după întâlnirea Joe Biden - Vladimir Putin: Ambasadorii se reîntorc la posturi, discuțiile au fost "foarte constructive"

Întâlnirea preşedintelui american Joe Biden cu liderul rus Vladimir Putin, la Geneva, s-a încheiat după aproximativ patru ore, a anunţat Casa Albă. Cei doi şefi de stat s-au văzut mai întâi într-o reuniune restrânsă, după care a urmat o întrevedere mai largă, cu oficiali din ambele tabere, care a durat aproximativ 65 de minute. Cei doi președinți au susținut declarații de presă separat, Vladimir Putin fiind primul.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 16.06.2021, 21:19

Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin
Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, la Geneva, 16 iunie 2021 - Profimedia Images / Mikhail Metzel / TASS

Preşedintele rus a caracterizat convorbirile ca fiind "foarte constructive" şi a declarat că nu crede că a fost nicio "ostilitate". Liderul de la Kremlin a precizat că ambele părţi s-au înțeles în legătură cu revenirea diplomaţilor expulzați de fiecare dintre ţări. "Ei se întorc în postul în care au fost trimişi. Când anume, exact, este o chestiune pur tehnică. [...] Evaluarea noastră diferă în multe probleme, însă, în opinia mea, ambele părţi şi-au demonstrat dorinţa de a se înţelege reciproc şi de a căuta căi de apropiere", a declarat Putin. 

Revenirea la post a ambasadorilor urmează să aibă loc în urma unei înfruntări diplomatice dure care a condus la reducerea personalului diplomatic. Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, fusese rechemat de la Washington în urmă cu aproximativ trei luni, după ce Biden l-a catalogat pe Putin drept un "criminal", iar ambasadorul american în Rusia John Sullivan a plecat de la Moscova în urmă cu aproape două luni, după ce Rusia i-a sugerat să se întoarcă la Washngton la consultări.

Potrivit CNN, întrebat dacă au discutat despre posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO, Putin a avut un răspuns scurt: "Nu cred că este nimic de discutat aici". În schimb, Rusia şi Statele Unite vor iniţia negocieri în domeniul securităţii cibernetice, a precizat Vladimir Putin. "Ambele părţi trebuie să asume anumite obligaţii în acest domeniu. Credem că spaţiul cibernetic este extraordinar de important pentru ambele ţări", a subliniat liderul rus.

Vladimir Putin, despre Aleksei Navalnîi: "Știa foarte bine că era dat în urmărire"

Pe acelaşi subiect

Întrebat despre cazul disidentului Aleksei Navalnîi, Vladimir Putin l-a acuzat pe opozant de încălcarea în mod repetat a legilor. "Această persoană ştia că încălca legile existente în Rusia şi este un recidivist. Ştia foarte bine că era dat în urmărire, dar a revenit în Rusia în mod deliberat pentru a fi arestat. A făcut ce a vrut", a spus Putin. Justiţia rusă a interzis săptămâna trecută organizaţiile lui Navalnîi, pe care le-a calificat drept "extremiste".

Aleksei Navalnîi, cel mai aprig critic al lui Putin, a fost arestat în ianuarie, la întoarcerea din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok, o otrăvire despre care multe voci au spus că a fost comandată de la Moscova și dusă la îndeplinire prin FSB, serviciul de securitate rus.

Joe Biden subliniază că a pus acentul asupra drepturilor omului

Preşedintele american Joe Biden a insistat miercuri, la Geneva, în urma unui summit cu omologul său rus Vladimir Putin, că a pus accentul asupra drepturilor omului în cadrul reuniunii, inclusiv asupra situaţiei a doi deţinuţi americani în Rusia, "închişi pe nedrept" în opinia sa, relatează The Associated Press. Şeful statului american a dat asigurări că va continua să-şi exprime îngrijoarea cu privire la probleme privind "drepturi fundamentale ale omului, pentru că asta suntem".

"Tocmai am terminat ultima întâlnire a turneului. Am avut o discuţie bună, pozitivă cu Vladimir Putin, deşi au fost şi disensiuni. Eu vreau o relaţie stabilă şi predictibilă cu Rusia, când avem diferenţe, vreau ca Vladimir Putin să înteleagă. I-am spus ca agenda mea nu este împotriva Rusiei sau a altcuiva, ci este pentru protejarea intereselor cetăţenilor americani", a declarat Joseph Biden în conferinţa de presă organizată după întâlnirea pe care a avut-o la Geneva cu preşedintele Rusiei. "Drepturile omului vor fi mereu un principiu esenţial al SUA. Am discutat şi despre cazul disidentului Aleksei Navalnîi şi i-am spus că vom continua să vorbim despre drepturile omului, care ne sunt date prin naştere (...). Am vorbit şi despre cazurile a doi cetăţeni americani deţinuţi în Rusia", a adăugat liderul de la Casa Albă.

"Statele Unite şi Rusia trebuie să aibă anumite reguli de bază. Am discutat despre stabilitatea strategică. Am discutat despre controlul armamentului şi despre modalităţi de evitare a conflictelor. Am stabilit să lansăm dialog strategic", a precizat Joe Biden. "Am vorbit şi despre securitatea cibernetică. Naţiunile responsabile trebuie să ia măsuri împotriva grupurilor infracţionale din domeniul cibernetic", a continuat preşedintele SUA, subliniind că există 16 domenii ale infrastructurii strategice care trebuie protejate de acţiuni cibernetice negative. "Rusia este de acord în principiu. Dar una este în principiu, iar alta este la nivel practic", a insistat preşedintele SUA.

Vladimir Putin: "Nu trebuie să ne facem promisiuni de dragoste eternă şi de prietenie"

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin l-a salutat pe omologul său de la Casa Albă drept un lider "constructiv" şi experimentat. În opinia sa, el şi Biden "vorbesc aceeaşi limbă", în pofida unor dezacorduri profunde în multe dosare. Biden este "foarte constructiv, echilibrat şi extrem de experimentat", a aprecizat liderul de la Kremlin.

Putin apreciază faptul că Biden a evocat "câteva amintiri despre familia sa, despre ceea ce îi spunea mama sa". "Acestea sunt lucruri importante, şi deşi nu au o legătură directă cu problema, ele arată nivelul, calitatea valorilor sale morale. Toate aceste lucruri sunt foarte atrăgătoare", a declarat liderul de la Kremlin despre locatarul Casei Albe.

Întrebat ce părere are despre faptul că Biden l-a catalogat drept un "criminal" într-un interviu, la începutul anului, Putin a răspuns că preşedintele Statelor Unite s-a explicat deja într-o convorbire la telefon. "Nu trebuie să ne privim în ochi şi să ne facem promisiuni de dragoste eternă şi de prietenie", a continuat Putin, adăugând că "noi ne apărăm interesele ţărilor şi popoarelor noastre, iar relaţiile noastre au întotdeauna un caracter în principal pragmatic".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Primele decizii după întâlnirea Joe Biden - Vladimir Putin: Ambasadorii se reîntorc la posturi, discuțiile au fost "foarte constructive"