Primul schimb de replici între Vladimir Putin și Joe Biden. Scene haotice în biblioteca vilei din Geneva
Summitul de la Geneva între cei mai puternici oameni din lume a debutat miercuri după ce Vladimir Putin și Joe Biden și-au dat mâna la intrarea în vila La Grange. Întâlnirea față în față din bibliotecă, deschisă presei, a fost tensionată din cauza reporterilor care au creat haos, relatează CNN.
Joe Biden și Vladimir Putin au făcut prima fotografie la întâlnirea istorică de la Villa La Grange din Geneva. Cei doi președinți au stat în fața vilei împreună cu președintele elvețian Guy Parmelin, care le-a urat un „dialog fructuos în interesul celor două țări și al lumii”. Biden și Putin au ascultat cum au fost traduse declarațiile sale, mai întâi în rusă și apoi în engleză.
Liderul elvețian și-a luat rămas bun, iar Biden și Putin, rămăși singuri în fața camerelor, au dat mâna, s-au privit și au zâmbit. Putin s-a întors spre presă și a mai zâmbit o dată, înainte de prima rundă de întâlniri. Celor doi li s-a alăturat diplomații lor de top, secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Sergey Lavrov.
În biblioteca istorică a vilei, unde cei doi au stat față în față câteva minute în prezența presei, Putin i-a mulțumit omologului său american pentru „inițiativa de a se întâlni”. Cei doi lideri s-au salutat oficial în fața presei internaționale înainte de a începe discuțiile private care ar putea dura 5 ore.
”Știu că ați făcut o călătorie lungă și că aveți mult de lucru. Însă relațiile SUA și Rusia și SUA au acumulat o mulțime de probleme care necesită o întâlnire la cel mai înalt nivel și sper că întâlnirea noastră va fi productivă", i-a spus Putin lui Biden. "Vom lucra în interes reciproc", a reacționat Biden.
- A început întâlnirea istorică dintre Joe Biden şi Vladimir Putin: trei teme importante au fost trecute pe agendă
- Scutul antirachetă din România, subiect sensibil la întâlnirea Joe Biden - Vladimir Putin de la Geneva
- Klaus Iohannis l-a invitat pe Joe Biden în România: ”A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o...
Biden a zâmbit în timp ce Putin vorbea, dar cei doi lideri au afișat în mare parte fețe care nu trădau foarte multe sentimente. Cei doi s-au privit rar în ochi, iar Putin s-a uitat în mare măsură în jos și s-a așezat relaxat pe scaun. Nu s-a auzit mare lucru la întâlnirea celor doi din cauza clicurilor camerelor de fotografiat și a zgomotului făcut de reporteri. Mai mult, un fotograf a blocat cadrul cu cei doi pentru o vreme. La un moment dat Biden s-a uită la un document. „Pleacați, te rog”, le-a spus un organizator reporterilor în timp ce evenimentul dedicat presei s-a încheiat, relatează CNN.
Scene haotice la Geneva
Summitul foarte așteptat a avut un început neobișnuit, pe fondul unor scene haotice între corpurile de presă ale celor două tabere, potrivit CNN. Reporterii au blocat camerele de filmat si au discutat între ei în timp ce cei doi președinți încercau să schimbe observații. Drept urmare, situația a devenit extrem de tensionată între cele două corpuri de presă din SUA și Rusia, potrivit corespondentului șef al CNN la Casa Albă, Kaitlan Collins.
Collins a relatat că nu toți jurnaliștii americani au intrat în biblioteca din Villa La Grange. „ Evenimentul a început înainte ca ei să ajungă în clădire. Au apărut împingeri, țipete în afară, în timp ce toți acești reporteri încercau să intre înăuntru", a spus Collins. La un moment dat, personalul de securitate este pozat cum împinge presa din cameră (n.r. vezi galerie foto)
Surprinzător, Putin a apărut la timp
Vladimir Putin a sosit la timp la summit-ul său de la Geneva, un fapt rar pentru un lider mondial notoriu pentru că sosește târziu la întâlniri similare. Putin este cunoscut pentru că a sosit târziu la evenimente importante - considerat un joc de putere de către unii analiști. Putin a întârziat 45 de minute la întâlnirea cu Donald Trump. La fel și cu Barack Obama în 2009 și 2012. De asemenea, i-a lăsat să aștepte pe cancelarul german Angela Merkel și pe președintele ucrainean Viktor Ianukovici aproximativ patru ore în 2014 și 2012. Chiar și Papa a așteptat mai mult de o oră ca Putin să apară la Vatican în 2015.
De ce nu au Putin și Biden o conferință de presă comună la final
Biden și Putin vor susține conferințe de presă solo după summit. Întâlnirea vine la aproximativ șase luni după începerea mandatului lui Biden, oferindu-i șansa de a da tonul relațiilor cu liderul rus în persoană, după un început controversat al relației lor. O conferință de presă comună după summit a fost refuzată de tabăra americană, în contextul în care Biden s-a încurcat recent în fața jurnaliștilor.
Decizia de a nu organiza o conferință de presă comună a venit de la Casa Albă. Oficialii au declarat că Rusia și-a dorit o conferință de presă comună în timpul negocierilor, dar SUA nu au vrut să-i ofere lui Putin o platformă așa cum a avut-o după un summit-ul din 2018 cu fostul președinte Trump la Helsinki. Oficialii au spus că sunt conștienți de dorința lui Putin de a apărea câștigător în fața președintelui SUA și că vor să evite o situație asemănătoare în public. Decizia vine și la sfatul unui grup de experți. "Acesta nu este un concurs despre cine se poate descurca mai bine în fața presei", a spus Biden duminică, explicând decizia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰