Antena Meniu Search
x

Zelenski a concediat 5 ambasadori, inclusiv pe cel din Germania care i-a luat apărarea controversatului erou ucrainean Stepan Bandera

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis pe ambasadorii Ucrainei în Germania, Ungaria, Norvegia, Cehia și India. Decretele prezidențiale care anunță revocările din funcție au fost publicate pe 9 iulie, potrivit Ukrinform. Președintele ucrainean susține că decizia este una ”normală” și că noi candidați sunt pregătiți să-i înlocuiască. Însă ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, un diplomat decisiv, a iscat recent mai multe controverse. 

de Redactia Observator

la 11.07.2022, 15:56

Zelenski a concediat 5 ambasadori, inclusiv pe cel din Germania care i-a luat apărarea controversatului Stepan Bandera
Zelenski a concediat 5 ambasadori, inclusiv pe cel din Germania care i-a luat apărarea controversatului Stepan Bandera - Profimedia

Potrivit decretelor publicate sâmbătă după-amiază Andrj Melnyk a fost retras din funcția de ambasador al Ucrainei în Germania, Liubov Nepop - din postul de ambasador al Ucrainei în Ungaria, Viacheslav Yatsiuk - din postul de ambasador al Ucrainei în Norvegia; Yevhen Perebyinis - din postul de ambasador al Ucrainei în Cehia; Igor Polikha – din postul de ambasador al Ucrainei în India, Maldive, Nepal, Sri Lanka și Bangladesh.

”Această rotație este o parte normală a practicii diplomatice”, a spus Zelenski într-un comunicat, potrivit The Independent. Nu este clar dacă acestora li se vor atribui noi poziții. Presa germană a scris că Melnyk, care a fost ambasador la Berlin timp de aproape opt ani, se va întoarce la ministerul de externe de la Kiev și ar putea chiar să preia un rol de conducere ca adjunct al ministrului de externe, deși acest lucru nu a fost confirmat.

Zelenski le-a cerut diplomaților să obțină sprijin internațional și ajutor militar pentru Ucraina în urma invaziei declașate de Rusia acum aproape 5 luni. Relațiile Kievului cu Germania, care se bazează pe gazul rusesc, sunt deosebit de sensibile. Andriy Melnyk, care a fost numit în funcție de predecesorul lui Zelenski la sfârșitul anului 2014, este binecunoscut printre politicienii și diplomații din Berlin.

Melnyk l-a comparat pe Olaf Scholz cu ”un cârnat ofensat”

Pe acelaşi subiect

Potrivit Politico, Andriy Melnyk a stârnit controverse apărându-l pe liderul naționalist ucrainean și colaboratorul naziștilor Stepan Bandera. În vârstă de 46 de ani, Melnyk i-a criticat pe politicienii și intelectualii care se opun înarmării Ucrainei pentru a lupta contra Rusiei.

În luna mai, el l-a acuzat pe cancelarul german că se comportă ca un ”cârnat ofensat”, după ce Olaf Scholz nu a acceptat imediat invitația președintelui ucrainean de a vizita Kievul.

Kievul și Berlinul sunt în prezent în conflict și cu privire la o turbină de fabricație germană, trimisă de Gazprom în Canada pentru întreținere și confiscată în urma sancțiunilor. Kievul a cerut Canadei să nu livreze Moscovei turbina, spunând că o returnare ar încălca sancțiunile impuse Rusiei. La solicitarea Berlinului, Canada a declarat sâmbătă că va returna turbina.

Melnyk a stârnit controverse apărându-l pe Stepan Bandera

Melnyk a stârnit controverse după un interviu de acum câteva zile în care l-a apărat pe Stepan Bandera, un lider naționalist ucrainean care a fost asasinat în 1959. Pentru unii ucrainenii, Bandera este un erou național. Ambasadorul a spus că ”Bandera nu a fost un ucigaș în masă al evreilor și polonezilor”, argumentând că nu există dovezi pentru astfel de acuzații. Declarația lui Melnyk a declanșat proteste în Germania, dar reacția a fost și mai puternică în Polonia - unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei în războiul declanșat de Rusia. Ministerul de Externe al Poloniei s-a plâns oficial la Kiev.

Și Ambasada Israelului în Germania a condamnat afirmațiile lui Melnyk, spunând că ”declarația făcută de ambasadorul ucrainean este o denaturare a faptelor istorice, subminează Holocaustul și este o insultă la adresa celor care au fost uciși de Bandera și de oamenii săi”. Ministerul de Externe ucrainean s-a distanțat public de declarațiile lui Melnyk. Într-o declarație, ministerul a spus că opinia pe care ambasadorul Melnyk și-a exprimat-o într-un interviu cu un jurnalist german este proprie și ”nu reflectă poziția Ministerului de Externe al Ucrainei”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Zelenski a concediat 5 ambasadori, inclusiv pe cel din Germania care i-a luat apărarea controversatului erou ucrainean Stepan Bandera