Antena Meniu Search
x

Zelenski îl sfidează pe Putin, a mers chiar pe linia frontului: "Am adus ceva armatei. Nu voi intra însă în detalii"

După Statele Unite, şi Marea Britanie se pregăteşte să trimită rachete cu rază medie şi lungă de acţiune pentru armata Ucrainei. De la Kremlin, Vladimir Putin promite să distrugă noul arsenal de îndată ce acesta va ajunge pe teritoriul ucrainean. În tot acest timp continuă luptele pentru Severodoneţk, unde armata ucraineană mai deţine control doar asupra zonei industriale.

de Redactia Observator

la 06.06.2022, 14:32

Vezi și

Astfel de rachete, gata să lovească cu precizie ţinte aflate între 32 şi 70 de km,  ar putea zbura în scurt timp din teritoriul ucrainean în direcţia armatei ruse. Sistemele s-ar adăuga celor care urmează să ajungă curând din Statele Unite.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: "Toată această agitaţie cu privire la livrarea de armament are, din punctul meu de vedere, un singur scop, să prelungească conflictul militar cât mai mult posibil. Ne vom folosi metodele de distrugere, şi avem destule, pentru a ataca aceste obiective pe care încă nu le-am atacat."

Atacurile împotriva aşa-ziselor unităţi militare din Kiev ţintesc însă cartiere rezidenţiale, magazine şi fabrici. Ucraina a afirmat că obiectivul atins a fost un depou feroviar, în timp ce ruşii susţin că au distrus tancuri trimise Ucrainei de ţări din estul Europei.

Serhi Leshchenko, consilier al președintelui Volodimir Zelenski: "Nu erau tancuri aici. Ministrul rus al Apărării spune că fabrica era folosită pentru uz militar, am deschis însă uşile pentru ca toţi să vadă de fapt ce se producea aici."

Pe acelaşi subiect

Războiul le dă tot mai multe bătăi de cap oficialilor ruşi. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a anulat vizita programată în această săptămână în Serbia după ce avionul său a primit interdicţie de a călători în spaţiul aerian al Bulgariei, Macedoniei de Nord şi Muntenegrului.

Volodimir Zelenski, în prima linie a frontului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică seara că a vizitat oraşele Lisiceansk, Severodoneţk şi Soledar din estul Ucrainei, în apropierea liniei frontului, unde s-a concentrat ofensiva forţelor ruse, notează Agerpres. Situaţia s-a înrăutăţit pentru trupele ucrainene, după ce reuşiseră să recucerească jumătate din Severodoneţk, a declarat luni guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, la televiziunea naţională. El nu a dat detalii, dar a afirmat că armata ţării sale rezistă în continuare pe poziţii în zona industrială a oraşului. "Cele mai grele lupte se dau în Severodoneţk. Chiar acum au loc lupte în deplasare rapidă", a spus oficialul.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Sunt mândru de toţi cei pe care i-am cunoscut, de toţi cei cărora le-am strâns mâna, de toţi cei cu care am vorbit, pe care i-am sprijinit. Am adus ceva armatei. Nu voi intra însă în detalii."

Lisiceansk şi Severodoneţk se află în regiunea Lugansk, iar Soledar în Doneţk, de asemenea în Donbas, partea cea mai industrializată din Ucraina. Zona era controlat parţial de separatiştii pro-ruşi încă dinainte de invazia Rusiei în Ucraina, începută în 24 februarie cu obiectivul declarat de a "elibera" teritoriile respective. Moscova a concentrat acolo majoritatea forţelor ofensive după ce nu a reuşit să ocupe Kievul, iar ucrainenii au reuşit să recucerească Harkovul, al doilea oraş al ţării.

Luptele din Donbas, tot mai sângeroase

Statul-major ucrainean a comunicat luni că ruşii îşi întăresc poziţiile în regiunea Harkov şi bombardează intens cu tunuri şi mortiere forţele de apărare, pentru a păstra controlul asupra teritoriilor ocupate. Conform comandamentului armatei ucrainene, Rusia loveşte infrastructurile civile din mai multe localităţi. Administraţia regională a raportat că atacurile de artilerie au ucis trei civili şi au rănit alţi zece. Jurnaliștii occidentali nu au reuşit să verifice bilanţul respectiv, iar Rusia neagă că ar ataca intenţionat civili.

Gaidai a afirmat, tot luni, că la Lisiceansk ruşii au tras într-o brutărie şi în mai multe clădiri administrative şi rezidenţiale, iar un civil a fost rănit. El a adăugat că s-au reluat evacuările din partea din regiunea Lugansk controlată de ucraineni, de unde au reuşit să scape de pericolul conflictului 98 de oameni.

Guvernatorul regiunii Kursk din vestul Rusiei, Roman Starovoit, a afirmat că satul Tiotkino de la frontieră a fost lovit luni dimineaţa de tiruri ucrainene care vizau un pod şi mai multe sedii comerciale, însă nu s-au semnalat victime. Militarii ucraineni au raportat duminică respingerea a şapte atacuri în regiunile Doneţk şi Lugansk, distrugerea a patru tancuri ruseşti şi doborârea unui elicopter de atac.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Zelenski îl sfidează pe Putin, a mers chiar pe linia frontului: "Am adus ceva armatei. Nu voi intra însă în detalii"