Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Conversațiile secrete ale lui Elon Musk cu Vladimir Putin. Cum "a trecut de partea Rusiei" cel mai bogat om din lume - WSJ

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, este în contact constant cu președintele Vladimir Putin și cu alți oficiali ai Kremlinului de la sfârșitul anului 2022, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ) pe 25 octombrie, citând surse. Discuțiile au fost confirmate de mai mulți actuali și foști oficiali americani, europeni și ruși şi au vizat subiecte personale, afaceri și geopolitică.

de Redactia Observator

la 25.10.2024 , 13:36

Conversațiile secrete ale lui Elon Musk cu Vladimir Putin. Cum "a trecut de partea Rusiei" cel mai bogat om din lume - WSJ Conversațiile secrete ale lui Elon Musk cu Vladimir Putin. Cum "a trecut de partea Rusiei" cel mai bogat om din lume - WSJ - Profimedia

La un moment dat, Vladimir Putin i-ar fi cerut miliardarului american să nu activeze sateliţi Starlink pentru internet în Taiwan, ca o favoare pentru liderul chinez Xi Jinping, relatează WSJ, citând "surse informate". Elon Musk s-a transformat în acest an într-un susținător important al campaniei lui Donald Trump și ar putea primi un rol în viitoarea administrație dacă fostul preşedinte ajunge iar la Casa Albă. 

În timp ce SUA și aliații occidentali au încercat să-l izoleze pe Vladimir Putin în ultimii ani, convorbirele secrete dintre Elon Musk şi Kremlin ar putea semnala reluarea relaţiilor cu acesta și ar putea oferi indicii despre planurile lui Trump cu privire la soluţionarea războiului din Ucraina. Contactele dintre cei doi ridică și potențiale probleme de securitate națională în rândul actualei administrații, având în vedere rolul lui Putin ca unul dintre principalii adversari ai Americii. 

Musk are legături puternice de afaceri cu armata și agențiile de informații americane, care îi oferă informaţii despre unele dintre cele mai sensibile programe spațiale ale Americii. SpaceX, care operează serviciul Starlink, a câștigat un contract secret de 1,8 miliarde de dolari în 2021 și este principala companie care lansează rachete în spaţiu pentru Pentagon și NASA. Musk a primit o autorizație de securitate care îi permite accesul la anumite informații clasificate.

Articolul continuă după reclamă

Subiectul este unul extrem de sensibil, având în vedere implicarea din ce în ce mai mare a lui Musk în campania lui Donald Trump și în alegerile prezidențiale din SUA. Musk nu a răspuns solicitărilor de a face comentarii, dar anterior miliardarul a catalogat ca fiind absurde criticile potrivit cărora îl susţine pe Vladimir Putin.

Pe acelaşi subiect

În timpul mitingurilor electorale din Pennsylvania de săptămâna trecută, Elon Musk a vorbit despre importanța transparenței guvernamentale și declarat că are acces la secrete guvernamentale. "Sunt autorizat să am acces la informaţii top-secret, dar, trebuie să spun că, la fel ca majoritatea lucrurilor pe care le ştiu.. motivul pentru care le păstrează secret este că sunt foarte plictisitoare".  Pentagonul a reacţionat spunând că nu face comentarii. 

Guvernul SUA, foarte dependent de tehnologiile lui Elon Musk

Potrivit unei surse citate de WSJ, guvernul american se confruntă cu o dilemă, deoarece este foarte dependent de tehnologiile miliardarului Elon Musk. SpaceX lansează pe orbită sateliți vitali pentru securitate națională și este compania pe care NASA se bazează pentru a transporta astronauți către și de la Stația Spațială Internațională. 

Musk are de multă vreme o fascinație faţă de Rusia și programele sale spațiale și de rachete. Biografia lui Walter Isaacson despre Elon Musk relatează că acesta a călătorit la Moscova în 2002 pentru a negocia achiziționarea de rachete pentru programul său spațial, dar a leșinat în timpul unui prânz în care a băut prea multă votcă. Înţelegerea a eșuat în cele din urmă, dar ruşii i-au oferit lui Musk o sticlă de votcă cu imaginea lui pe un desen cu Marte.

Conversațiile miliardarului cu Putin și oficiali de la Kremlin evidențiază înclinația sa tot mai mare de a se extinde dincolo de afaceri, în geopolitică. El s-a întâlnit de mai multe ori pentru discuţii de afaceri cu preşedintle Javier Milei din Argentina, precum și cu fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, pe care l-a apărat într-o dezbatere online. Putin are însă un alt calibru, a devenit principalul duşman al SUA, atrage atenţia WSJ.

În octombrie 2022, Musk a declarat public că a vorbit o singură dată cu Putin despre spațiu în jurul lunii aprilie 2021. Dar, potrivit WSJ, au urmat mai multe conversații, inclusiv dialoguri cu oficiali ruși de rang înalt, după 2022 și în 2024. Unul dintre oficialii ruşi cu care a discutat este Serghei Kiriyenko, primul adjunct al șefului de cabinet al lui Putin, potrivit surselor citate. Nu este clar despre ce au vorbit cei doi. 

Luna trecută, Departamentul de Justiție al SUA a declarat că Kiriyenko a creat aproximativ 30 de domenii de internet pentru a răspândi dezinformare şi propagandă rusă, inclusiv pe platforma X a lui Elon Musk, cu scopul de a slăbi sprijinul pentru Ucraina și de a manipula alegătorii americani înainte de alegerile prezidențiale. 

Imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Musk a făcut declarații publice puternice de sprijin pentru Kiev. A postat pe X mesajul "Hold Strong Ukraine" (n.r. Rezistă Ucraina) şi chiar l-a provocat în glumă pe Putin la o luptă unu-la-unu pentru "Україна", numele ţării în limba ucraineană. A donat câteva sute de terminale Starlink Ucrainei. Până în iulie, aproximativ 15.000 de terminale asigurau acces gratuit la internet pentru o mare parte din ţară. 

Dar spre finalul anului 2022, viziunea lui Musk asupra conflictului a început să se schimbe. În septembrie, militarii ucraineni nu au putut folosi terminalele Starlink pentru a ghida drone navale să atace o bază rusească din Crimeea. Ucraina a încercat să-l convingă pe Musk să activeze serviciul Starlink în peninsula Crimeea, ocupată de ruşi din 2014, dar Musk a refuzat

Ulterior, compania sa a extins restricțiile privind utilizarea Starlink în operațiunile ofensive ale Ucrainei. Musk a explicat că a luat această decizie deoarece Starlink este destinat utilizării civile și că el crede că orice atac ucrainean asupra Crimeei ar putea declanșa un război nuclear.

Deciziile sale au coincis cu o presiune publică și privată din partea Kremlinului, susţine WSJ. În mai 2022, șeful programului spațial al Rusiei l-a ameninţat într-o postare pe Telegram pe Musk că va "răspunde" pentru că a furnizat servicii Starlink batalionului Azov din Ucraina, pe care Kremlinul îl acuză că sprijină idiologia nazistă. 

Ulterior în 2022, Musk a purtat constant conversații cu "oficiali ruși de nivel înalt", potrivit unei surse. La acel moment, au existat presiuni din partea Kremlinului asupra afacerilor lui Musk și "amenințări la adresa lui", a spus persoana citată. Musk se apăra atunci pe X, spunând că SpaceX pierde bani prin finanțarea funcționării terminalelor Starlink în Ucraina iar în octombrie 2022 le-a cerut urmăritorilor săi de pe platformă să voteze un plan de pace care a atras furia ucrainenilor. 

Directorul executiv al Tesla a propus atunci alegeri supravegheate de ONU în cele patru regiuni ucrainene ocupate de ruşi pe care Vladimir Putin le-a anexat, a mai sugerat ca penninsula Crimeea să fie recunoscută oficial ca fiind parte a Rusiei și ca Ucraina să rămână neutră.

Musk și Putin au continuat să aibă contacte

O sursă din serviciile de informații a spus pentru WSJ că Musk și Putin au continuat să aibă contacte de atunci, inclusiv în acest an, când Musk a început să intensifice criticile față de ajutorul militar al SUA pentru Ucraina și s-a implicat în campania electorală a lui Trump.

În toamna lui 2022, politologul Ian Bremmer, fondatorul firmei de consultanță Eurasia Group din New York, a dezvăluit că Musk i-a spus că a vorbit cu oficiali de la Kremlin despre Ucraina. "Mi-a spus și care sunt liniile roșii ale Kremlinului", i-ar fi spus Musk.  Bremmer a scris într-un buletin informativ adresat abonaților că Musk i-a transmis un mesaj de la Putin că Rusia va răspunde unei invazii ucrainene în Crimeea cu o lovitură nucleară. Musk a spus că "trebuie făcut totul pentru a evita acest rezultat", a scris Bremmer. Musk a negat public că i-a spus vreunul dintre aceste lucruri lui Bremmer.

În ultimul an, interesele lui Musk și ale Rusiei s-au suprapus din ce în ce mai mult, atrage atenţia WSJ. Oficialii ucraineni au declarat la începutul acestui an că forțele ruse care luptă în Ucraina au început să folosească Starlink pentru comunicații sigure și pentru a extinde raza de acțiune a dronelor. Trupele ruse au început să folosească la scară mare terminale Starlink aduse prin țări terțe, subminând unul dintre puținele avantaje ale Ucrainei pe câmpul de luptă. Musk a spus pe X că, din câte știe, niciun terminal nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei și că terminalele Starlink nu pot funcționa în interiorul Rusiei. 

Pentagonul a spus că armata lucrează cu Ucraina și Starlink pentru a rezolva problema și a descris SpaceX drept un partener excelent în aceste eforturi. Experţii în domeniu au explicat că este dificil de controlat cine folosește Starlink în Ucraina. 

La începutul acestui an, Musk a permis transmiterea live pe X a interviulului de două ore al lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin. În acel interviu, preşedintele rus a spus că Musk "este o persoană inteligentă". "Nu îl poţi opri pe Elon Musk, el va face ceea ce crede că trebuie să facă", a spus Putin. "Trebuie să găsești un punct comun cu el, trebuie să cauți câteva modalități de a-l convinge."

La sfârșitul anului trecut, Kremlinul i-a cerut pentru prima dată lui Musk să nu activeze Starlink peste Taiwan, a declarat un fost ofițer rus de informații. Cererea a fost făcută ca o favoare pentru China pe care Rusia se bazează din ce în ce mai mult pentru comerț și pentru a evita sancțiunile. Însă Starlink nu a câştigat niciodată vreo autorizaţie de a oferi servicii de internet în Taiwan, al cărui guvern impune restricții operatorilor de sateliți non-taiwanezi. Taiwan este în prezent trecut pe o lista cu servicii a Starlink ca "în curând".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Resimţiţi efectele trecerii la ora de iarna?
Observator » Ştiri externe » Conversațiile secrete ale lui Elon Musk cu Vladimir Putin. Cum "a trecut de partea Rusiei" cel mai bogat om din lume - WSJ