Antena Meniu Search
x

Update Procesul împotriva lui Donald Trump, în care este acuzat de instigare la violență, declarat constituţional

În Senatul american a început procesul care îl vizează pe fostul președinte Donald Trump, acuzat de instigare la violență împotriva Guvernului, în urma asaltului de la Capitoliu din 6 ianuarie.

de Redactia Observator

la 10.02.2021, 06:29

Vezi și
  • Trump e primul președinte pus sub acuzare de două ori de Congres și primul care ia parte la un astfel de proces după încheierea mandatului

UPDATE 10 februarie, 00.55: Senatul Statelor Unite a stabilit prin vot, marţi seară, că procesul împotriva fostului preşedinte Donald Trump, acuzat de "instigare la insurecţie", este constituţional, chiar dacă mandatul prezidenţial s-a încheiat.

Decizia privind legalitatea procedurii a fost luată cu un scor destul de strâns, 56-44, fiind necesară o majoritate simplă.

Şase senatori republicani - Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse, Pat Toomey - au votat alături de democraţi, în pofida solicitărilor venite din propriul partid, de a respinge procedura declanşată împotriva lui Trump.

UPDATE, 22.39: Bruce Castor, liderul echipei care îl apără pe Donald Trump, a făcut trimitere la posibilitatea de a se crea un precedent periculos dacă în Statele Unite ale Americii se limitează accesul la discurs politic.

UPDATE 22.15: James Raskin, liderul echipei care l-a pus pe Donald Trump sub acuzare, a precizat că probele adunate arată că Senatul american poate aproba dosarul depus împotriva fostului preşedinte al Statelor Unite ale Americii astfel încât acesta să nu mai aibă ocazia să candidezeze în viitor. În schimb, echipa care se ocupă să-l apere pe Donald Trump susţine că fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii nu mai poate fi pus sub acuzare, atâta timp cât a părăsit deja postul, dar şi că întreaga acţiune este una neconstituţională.

UPDATE 21:00 Procesul care îl vizează pe fostul preşedinte american Donald Trump, inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru "instigare la insurecţie", a început. Un reprezentant al Partidului Democrat a prezentat imagini de la violențele de pe 6 ianuarie: ”Nu veți auzi discursuri lungi de la mine, deoarece cazul nostru se bazează pe fapte clare”, a adăugat acesta, citat de The Guardian.

În prima etapă, Senatul va stabili dacă procedura care îl vizează pe Donald Trump este sau nu constituţională, în contextul încheierii mandatului prezidenţial. Miercuri, reprezentanţii Camerei Reprezentanţilor vor prezenta probele împotriva lui Donald Trump.

Avocaţii fostului preşedinte, David Schoen, Bruce Castor, Michael van der Veen şi Julieanne Bateman, au respins argumentele "absurde" ale liderilor democraţi, denunţând ceea ce consideră a fi o tentativă de "reducere la tăcere a unui adversar politic". "Conducerea Partidului Democrat nu vrea să permită niciodată ca o «criză bună» să fie irosită, dar este incapabilă să înţeleagă că nu orice lucru poate fi atribuit de fiecare dată adversarilor politici, indiferent cât de mult vor să exploateze orice moment de incertitudine al poporului american. Este vorba de o încercare egoistă a liderilor democraţi din Camera Reprezentanţilor de a profita de pe urma sentimentelor de groază şi confuzie ale americanilor din întreg spectrul politic care au asistat la distrugerile provocate pe 6 ianuarie la Capitoliu de câteva sute de oameni", afirmă avocaţii lui Donald Trump.

Avocaţii argumentează că Donald Trump a vorbit "în sens figurat" când le-a cerut simpatizanţilor să "lupte" împotriva Congresului. "Din discurs lipsesc referiri ori încurajări în sensul insurecţiei, violenţelor, acţiunilor infracţionale sau violenţei fizice", susţin avocaţii. Echipa apărării contestă constituţionalitatea procedurii inculpării în vederea demiterii, argumentând că în Constituţia SUA nu există prevederi privind "inculparea în vederea demiterii a unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale". Mandatul preşedintelui Donald Trump s-a încheiat pe 20 ianuarie.

Mulţi experţi în drept constituţional cred că poate fi organizat un proces judiciar în Senat, în cadrul procedurii inculpării în vederea demiterii lansată de Camera Reprezentanţilor, chiar dacă un preşedinte şi-a încheiat mandatul, însă Constituţia SUA nu menţionează în mod specific acest lucru şi nicio instanţă judiciară nu a fost solicitată să se pronunţe asupra unui astfel de caz. Donald Trump este primul preşedinte american vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte judecat în Senat după expirarea mandatului, transmite Mediafax.

Patru morți în atacul de la Capitoliu

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Instigare la violență sau libertate de expresie? Senatorii americani vor da un verdict în privinţa discursului lui Trump din urmă cu o lună, după ce Capitoliul SUA, simbolul democrației americane, s-a transformat într-un teatru de război.

Un polițist a murit din cauza rănilor, la fel şi trei civili, în timp ce o susținătoare a lui Trump a fost împușcată mortal.

Momente istorice în Statele Unite, după asediul asupra Capitoliului

Asediul a avut loc în ziua în care Congresul ar fi trebuit să certifice rezultatul alegerilor. Mike Pence a fost acuzat de Trump de trădare pentru că nu s-a opus acestui proces simbolic. Mulţi dintre cei care au atacat Capitoliul au fost arestați, însă situaţia e monitorizată în continuare.

Bogdan Banu, președintele Romanians of DC: În continuare, zona Capitoliului rămâne ca o zonă militarizată, vedem nu mai puțin de trei perimetre de securitate. În spatele meu se poate vedea un prim gard cu peste 2 metri înălțime cu sârmă ghimpată.

Dacă va fi găsit vinovat, Trump nu va mai putea ocupa funcții publice și nu va mai primi pensia cuvenită unui fost președinte.

Donald Trump cere "achitare totală"

Chuck Schumer, liderul majorității din Senat: După atacul mârșav din 6 ianuarie, trebuie să existe adevăr și vinovații să fie trași la răspundere.

Democrații au nevoie ca 17 senatori republicani să voteze la fel ca ei pentru ca Trump să-şi vadă viitorul năruit. Totuşi, analiștii politici spun că fostul preşedinte are şanse mari să fie achitat, la fel ca în urmă cu un an.

Donald Trump, fost președinte SUA: Nu am crezut vreodată că un cuvânt va suna așa de bine. Se numește achitare totală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Procesul împotriva lui Donald Trump, în care este acuzat de instigare la violență, declarat constituţional