Zilele lui Elon Musk în echipa lui Trump sunt numărate, dă de înţeles preşedintele american
Zilele lui Elon Musk ca consilier principal la Casa Albă par să se apropie de sfârșit, la fel ca și Departamentul de Eficiență Guvernamentală (DOGE), care a redus masiv aparatul administrativ, scrie Politico.

Președintele Donald Trump a sugerat luni că Musk ar putea reveni curând la conducerea companiilor sale, misiunea sa în guvern fiind aproape încheiată după concedierea a zeci de mii de angajați federali.
„Cred că este extraordinar, dar are o companie uriașă de condus, așa că, la un moment dat, se va întoarce. Și își dorește asta. Îl voi păstra atâta timp cât voi putea”, a declarat Trump despre CEO-ul Tesla.
Comentariile președintelui, făcute în cadrul unei ceremonii de semnare a unui ordin executiv privind reglementarea revânzării de bilete la concerte, vin în contextul unui val tot mai mare de nemulțumire publică față de haosul generat de DOGE. În același timp, Tesla, altădată o companie de succes, pare să traverseze o criză majoră.
Mandatul limitat al lui Musk la Casa Albă
- Trump și Musk, primul eșec electoral. Liberalii au majoritatea la Curtea Supremă din Wisconsin, deşi miliardarul...
- SpaceX a lansat prima misiune spaţială cu echipaj care va survola polii Pământului. La bord se află şi un...
- Proteste de amploare în SUA şi Europa faţă de influenţa excesivă a lui Musk în administraţia Trump....
- Carnagiu pe autostrada A2, în Austria. Pompieri consiliați psihologic, după ce "s-au târât peste cadavre, ca să...
- Oficialii americani cred că e improbabil să se ajungă la un armistiţiu în Ucraina în următoarele luni
Elon Musk este încadrat oficial ca angajat guvernamental temporar, având o limită de 130 de zile în funcția sa de consilier. Conform acestei prevederi, mandatul său ar urma să se încheie la sfârșitul lunii mai. Cu toate acestea, un oficial de la Casa Albă declara în februarie pentru Politico că „nu există un termen clar” pentru plecarea sa și că Musk „este aici pentru a rămâne”.
De la preluarea funcției, Musk s-a angajat într-un proces radical de reducere a aparatului administrativ, eliminând agenții federale precum Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA și Institutul pentru Pace. Însă această strategie nu a fost bine primită de public: potrivit unui sondaj Quinnipiac, peste jumătate dintre americani consideră că Musk și DOGE afectează negativ țara.
Trump a insistat că influența DOGE va continua să se resimtă, întrucât miniștrii și directorii agențiilor „au primit o lecție importantă” și „în cele din urmă, vor putea continua această muncă singuri.”
Între timp, Tesla se confruntă cu dificultăți majore. Vânzările de vehicule electrice sunt în scădere la nivel global, iar asocierea brandului cu Musk, tot mai controversat, îi îndepărtează pe consumatori. În primele trei luni ale anului, acțiunile companiei au scăzut cu 36%.
Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului Fox News, Musk a lăsat de înțeles că mandatul său guvernamental ar putea expira la termenul prevăzut. „Cred că vom fi realizat cea mai mare parte a muncii necesare pentru a reduce deficitul cu un trilion de dolari în acest interval de timp.”
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰