Antena Meniu Search
x

Video Ziua care a schimbat istoria SUA și a lumii: 11 septembrie 2001. Joe Biden: "Avem obligaţia, datoria, răspunderea să apărăm, să păstrăm şi să protejăm democraţia noastră"

În Statele Unite au fost comemorate solemn cele aproape 3.000 de victime ale atentatelor de la 11 septembrie 2001. Trei avioane deturnate de terorişti islamici sinucigaşi au doborât atunci Turnurile Gemene şi au lovit Pentagonul, iar altul s-a prăbuşit după ce pasagerii i-au înfruntat pe atacatori. A fost o zi care a schimbat cursul istoriei americane, după cum a declarat ieri preşedintele Joe Biden. 

de Redactia Observator

la 12.09.2022, 08:50

Vezi și

La ceremonia de la Pentagon, preşedintele Biden a reamintit că, acum 21 de ani, între cei care şi-au exprimat solidaritatea cu Statele Unite s-a aflat şi regina Elisabeta a II-a. Într-un moment în care societatea americană este profund divizată, Biden a subliniat unitatea poporului şi a clasei politice după atentate. El s-a angajat să continue lupta împotriva terorismului. 

Biden promite continuare luptei împotriva terorismului

Joe Biden, președintele SUA: "Avem obligaţia, datoria, răspunderea să apărăm, să păstrăm şi să protejăm democraţia noastră. Acea democraţie care garantează dreptul la libertate, pe care acei terorişti de la 11 septembrie au încercat să-l îngroape."

La New York, comemorarea a avut loc chiar acolo unde se înălţau Turnurile Gemene. Momente de tăcere au marcat orele la care s-au prăbuşit cele patru avioane, iar turnurile au căzut la pământ. Vicepreşedinta Kamala Harris a fost prezentă împreună cu soţul său. Dar, potrivit unei tradiţii deja formate, niciun politician nu a luat cuvântul. S-au citit numele victimelor, iar rudele unora din ele au dat glas tristeţii lor. 

Pe acelaşi subiect

"Ne-am adunat aici pentru a comemora pierderea celor dragi, plecaţi dintre noi, dar niciodată uitaţi."

"În vreme ce durerea mai scade puţin cu trecerea timpului, absenţa permanentă a tatălui meu este la fel de palpabilă astăzi, ca până acum."

Prima Doamnă, Jill Biden, a participat la ceremonia memorială de pe locul unde s-a prăbuşit cel de-al patrulea avion, în Pennsylvania. Aici, ca şi la New York şi la Pentagon, niciunul din cei aflaţi la bord nu a supravieţuit. Jill Biden a amintit, între altele, că sora sa, care este însoţitoare de bord, a pierdut prieteni în atentate. Dar, în acelaşi timp, este mândră de eroismul colegilor săi şi al pasagerilor care şi-au dat viaţa pentru ca teroriştii din al patrulea avion să nu-şi atingă ţinta. 

Jill Biden, Prima Doamnă a SUA: "Aceasta este moştenirea pe care trebuie să o ducem mai departe: speranţa care înfruntă ura."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Ziua care a schimbat istoria SUA și a lumii: 11 septembrie 2001. Joe Biden: "Avem obligaţia, datoria, răspunderea să apărăm, să păstrăm şi să protejăm democraţia noastră"