Zuckerberg şi-a cerut scuze în faţa parlamentarilor americani. Magnatul Facebook a lăsat, însă, multe întrebări fără răspuns
Mark Zuckerberg a răspuns marţi întrebărilor parlamentarilor americani despre diversele probleme care afectează reţeaua Facebook.
Mark Zuckerberg, patronul Facebook, a răspuns marţi întrebărilor parlamentarilor americani despre diversele probleme care afectează cunoscuta reţea de socializare în timpul unei audieri care a durat cinci ore, lăsând însă şi câteva subiecte fără răspuns, potrivit AFP.
În timpul unei prime apariţii îndelung aşteptate, tânărul antreprenor a făcut faţă numeroaselor întrebări venite din partea senatorilor care i-au cerut lămuriri despre felul în care gestionează abuzurile survenite în utilizarea platformei, problema protecţiei datelor personale sau manipularea politică a datelor.
Îmbrăcat într-un costum de culoare închisă şi o cravată albastru-deschis, magnatul şi-a prezentat din nou scuze pentru faptul că nu a înţeles la timp maniera în care Facebook poate fi deturnată de la scopurile sale iniţiale: ''A fost greşeala mea. Îmi pare rău''.
''Va fi nevoie de timp pentru a realiza toate schimbările necesare'' limitării utilizării abuzive, a adăugat antreprenorul, trecând în revistă măsurile deja implementate sau cele avute în vedere pentru viitor pentru rectificarea problemelor.
Multimiliardarul de 33 de ani a răspuns detaliat la majoritatea întrebărilor, în mai multe reprize, a dat câteva semne de neînţelegere sau de nerăbdare în faţa parlamentarilor dintre care unii păreau că nu stăpânesc foarte bine chestiunile tehnologice puse în dezbatere.
Zuckerberg a afirmat că reţeaua socială este ''un loc sigur'', în ciuda tuturor cazurilor dovedite de manipulare şi deturnare de date personale ale utilizatorilor, ca în cazul scandalului Cambridge Analytica. CEO-ul Facebook a explicat de asemenea că lupta împotriva manipulării politice este dificilă, făcând referire la un fel de ''cursă a înarmării'' împotriva ''celor din Rusia care se ocupă cu exploatarea sistemelor noastre''.
Antreprenorul a mai precizat că compania ''lucrează'' cu procurorul special Robert Mueller, care crede că internetul, şi în mod special Facebook, a fost implicat într-o vastă operaţie de propagandă de provenienţă rusă în timpul alegerilor prezidenţiale americane din 2016 câştigate de Donald Trump.
''Unul dintre cele mai mari regrete ale mele este că nu am identificat mai rapid ingerinţele străine în campania electorală prin intermediul reţelei'', a explicat Zuckerberg.
Ca şi cu alte ocazii, patronul Facebook a lăsat să se înţeleagă că nu se opune unei forme de ''reglementare'' a companiilor care activează în domeniul internetului, problemă menţionată de mai mulţi parlamentari în timpul audierii, dacă ''aceasta este realizată corect''. A dat de asemenea asigurări că reţeaua, care numără peste două miliarde de utilizatori, nu este un ''monopol'', fără să numească însă vreun concurent al Facebook.
Mulţi parlamentari şi-au exprimat însă ''scepticismul'' în faţa răspunsurilor lui Zuckerberg care, la multe dintre întrebări a răspuns ''nu ştiu'', în faţa numeroşilor senatori şi jurnalişti care au asistat la audieri.
''În timpul acestei audieri (...) vi s-au pus mai multe întrebări cruciale la care nu aţi avut răspuns'', a comentat senatoarea Kamala Harris.
Vizibil obosit de tirul de întrebări, Zuckerberg s-a străduit să argumenteze de ce reţeaua nu a suspendat încă din 2015 contul Cambridge Analytica, de ce nu a anunţat instituţiile responsabile sau utilizatorii ale căror date au fost deturnate.
''Am fi putut să-l suspendăm'' în 2015, ''am făcut o greşeală'', a spus acesta, adăugând că era sigur în momentul respectiv că subiectul este închis din moment ce compania le dăduse asigurări că datele au fost şterse. ''Nu ar fi trebuit să ne mulţumim cu acest răspuns'', a recunoscut Zuckerberg.
Zuckerberg a fost nevoit să explice de mai multe ori maniera în care compania administrează informaţiile utilizatorilor postate pe reţeaua de socializare: ''nu vindem informaţiile companiilor de publicitate'', a subliniat antreprenorul, dând asigurări că reţeaua le permite acestora doar să ţintească utilizatorii relevanţi.
Potrivit lui Zuckerberg, această procedură de lucru face ca mesajele să fie ''mai eficiente'' şi este esenţa modelului economic al Facebook.
Senatorii i-au pus de asemenea numeroase întrebări despre lipsa de claritate în ceea ce priveşte condiţiile de utilizare. Senatorul John Kennedy a tranşat problema afirmând: ''Acordul dumneavoastră cu utilizatorii este o porcărie''. ''Nu vreau să ajung să votez pentru reglementarea Facebook, dar Dumnezeule, o voi face'', i-a spus acesta miliardarului, care va fi audiat miercuri de către o comisie din Camera Reprezentanţilor.
Zuckerberg şi-a cerut în mai multe rânduri scuze după dezvăluirile din scandalul Cambridge Analytica care au apărut la mijlocul lunii martie şi au afectat imaginea companiei, provocând scăderea valorii acţiunilor sale la bursă.
Cu toate acestea, acţiunile Facebook au terminat pe creştere marţi, cu 4,50 procente.
Datele a circa 87 de milioane de utilizatori - cifra comunicată de Facebook - au fost folosite în mod abuziv de către firma britanica de consultanţă politică, înainte ca Facebook să înceapă să impună restricţii în 2014. Cambridge Analytica a fost implicată apoi în campania electorală a candidatului republican la preşedinţia SUA în 2016, Donald Trump.
Un grup de manifestanţi purtând măşti care îl înfăţişează pe Mark Zuckerberg s-au strâns marţi în faţa Capitoliului pentru a protesta împotriva reţelei de socializare.
Sursă: Agepres
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰