Articol susținut de Dr.Valentin Pîrvuț, urolog MedLife: 1 din 7 bărbați în vârstă de peste 65 de ani va dezvolta cancer de prostată. Vestea bună este că, diagnosticat din timp, acesta este complet vindecabil
Timpul de recuperare considerabil mai scurt pentru pacient și posibilitatea de a reveni la viața de dinainte rapid, datorită intervenției mult mai precise. Acestea sunt principalele avantaje ale chirurgiei robotice, disponibile în rețeaua MedLife. De când beneficiază de cele mai noi modele de roboți chirurgicali, medicii buni le folosesc în aproape toate intervențiile de natură oncologică.
Este și cazul cancerului de prostată, cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în cazul bărbaților trecuți de 50 de ani. Mai mult decât atât, statisticile spun că 1 din 7 bărbați în vârstă de peste 65 de ani va dezvolta cancer de prostată. Vestea bună este că, diagnosticat din timp, acesta este complet vindecabil.
Odată confirmat diagnosticul însă, este necesară prostatectomia radicală - adică eliminarea completă a prostatei și a veziculelor seminale. Ideal ar fi ca această procedură să fie făcută minim invaziv, iar pentru asta chirurgia robotică este considerată standardul de aur. Vorbim despre un sistem interpus între chirurg și pacient, care crește semnificativ calitatea intervenției. Doctorul urolog Mircea-Valentin Pîrvuț, de la MedLife Polisano Sibiu, explică:
La ora actuală, clar intervenția de top pentru prostectomia radicală este intervenția robotică, pentru că îți dă posibilitatea să faci mișcări mult mai fine, ceea ce înseamnă o chirurgie de mare precizie - ori acesta este cel mai mare avantaj pentru pacient.
Și asta pentru că, dezvoltă medicul, în timpul intervenției chirurgicale asistate robotic, există posibilitatea prezervării de bandelete neurovasculare, ceea ce diminuează considerabil atât disfuncția erectilă, cât și incontinența urinară - chiar și după scoaterea prostatei. Cu alte cuvinte, pacientul se poate întoarce fără probleme la viața de dinainte de cancer.
Partea de recuperare este iarăși foarte rapidă. La o intervenție cu robotul, pacientul vine, este operat și după 3 zile merge acasă pe picioarele lui, iar sonda urinară se scoate la aproximativ 10 zile, completează dr. Pîrvuț.
Toate în contextul în care, în cazul unei intervenții chirurgicale clasice, toți timpii se dublează, din cauza inciziilor mari și a pierderii de sânge.
Mai mult decât atât, chirurgia robotică permite efectuarea unor operații complexe în spații înguste, greu abordabile, la un nivel de precizie și siguranță net superioare chiar și chirurgiei laparoscopice convenționale:
Disecția este mult mai fină, la fel și mișcările, întrucât brațele robotului sunt mult mai stabile decât pensele de laparoscopie. Există echipa de medici care stă lângă pacient și se ocupă de tot ce se întâmplă acolo, iar chirurgul operează de la o consolă de alături. Deci este o muncă în echipă, în chirurgie cine zice că face de unul singur… să nu-l credeți.
Iar numărul intervențiilor crește direct proporțional cu rata de diagnosticare a cazurilor de cancer, mult îmbunătățită în ultima perioadă datorită tehnologiilor performante. Și, detectându-le mai repede, poți să le operezi, spune dr. Pîrvuț:
Dacă este într-un stadiu incipient de diagnostic și ești sigur că ai scos tot, ulterior pacientul este doar urmărit. Și numai dacă apare ceva, se reîncepe chimioterapia, radioterapia și alte tratamente. Avem în clinică inclusiv un ecograf care ne permite să facem puncții, biopsii cu fuziune RMN - adică luăm imaginea de pe RMN și o suprapunem în timp real peste imaginea ecografică și facem puncții țintite pe nodulul descris în RMN.
Fiind un pas uriaș atât pentru chirurg, cât și pentru pacient, chirurgia robotică a luat un avânt considerabil în statele din vestul Europei, mai ales că are aplicabilitate pe scară largă:
În cancerul de prostată, cancerul de rinichi, cancerul de vezică - atunci când aceasta trebuie îndepărtată, pentru litiază. Deci beneficiile mari sunt în intervențiile oncologice - tot ce înseamnă cancere pe sferă urologică pot fi rezolvate robotic, spune dr. Pîrvuț.
În ceea ce privește cancerul de prostată, beneficiile stau atât în siguranța exciziei leziunilor canceroase, cât și în păstrarea fiecărui milimetru de țesut sănătos. În plus, odată cu intervenția chirurgicală asistată robotic, pacientul beneficiază și de:
- reducerea semnificativă a complicațiilor intra și postoperatorii;
- minimizarea pierderii de sânge și a durerilor postoperatorii;
- scăderea riscului de infecții, datorită inciziilor milimetrice care micșorează considerabil poarta de intrare a bacteriilor.
În rețeaua MedLife, intervențiile chirurgicale asistate robotic sunt disponibile în București, Sibiu și Cluj.
***
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde. Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰