Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Articol susținut de Medlife #MediciBuni – Dr. Mircea-Valentin Pîrvuț, MedLife, despre efectele pe termen lung ale bolilor cu transmitere sexuală la bărbați: "Să conștientizeze că există aceste boli și să fie prudenți!"

În fiecare zi, peste un milion de oameni din întreaga lume contactează o infecție cu transmitere sexuală, conform datelor Agenției Europene a Uniunii Europene a Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC), care semnalează că aceste cifre sunt în creștere. Bolile cu transmitere sexuală (BTS) reprezintă un grup de infecții care se pot transmite prin actul sexual vaginal, oral și anal și care afectează deopotrivă femeile și bărbații. „Și în cazul bărbaților discutăm despre efecte pe termen lung ale bolilor cu transmitere sexuală, cum sunt problemele de infertilitate care pot să apară, dar și cancerele”, a declarat dr. Mircea-Valentin Pîrvuț, medic primar urolog în cadrul MedLife Sibiu.

de Redactia Observator

la 22.08.2024 , 11:57

#MediciBuni – Dr. Mircea-Valentin Pîrvuț, MedLife, despre efectele pe termen lung ale bolilor cu transmitere sexuală la bărbați #MediciBuni – Dr. Mircea-Valentin Pîrvuț, MedLife, despre efectele pe termen lung ale bolilor cu transmitere sexuală la bărbați

Potrivit unui studiu realizat la cererea MedLife, dezvoltarea riscului de cancer în zonele genitale, anale și orale este mai puțin asociată cu BTS în special de bărbați și tinerii de 16-18 ani. Cu toate acestea, în practica de zi cu zi, medicii buni depistează cancere care au drept cauză BTS-urile.

Unele dintre bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea, pot să ajungă până la nivel de prostată, iar inflamația de prostată este un factor de risc pentru cancerul de prostată. Dar gonoreea nu este recunoscută ca factor cauzator pentru cancerul de prostată, însă când discutăm de cancerul penian este știut că are drept cauze bolile cu transmitere sexuală, papilomavirus fiind direct implicat”, a subliniat dr. Mircea-Valentin Pîrvuț, medic primar urolog.

Anual, depistez 5-6 cazuri de cancer penian”

Articolul continuă după reclamă

Estimările Societății Americane de Cancer privind cancerul de penis în Statele Unite în 2024 sunt că vor fi diagnosticate aproximativ 2.100 de cazuri noi și că se vor produce în jur de 500 de decese din cauza acestuia. Cancerul penian este destul de rar în America de Nord și Europa, fiind diagnosticat la mai puțin de 1 bărbat din 100.000 în fiecare an.

Incidența este mică. Pe parcursul unui an, nu am mai mult de 5-6 cazuri de cancer penian la cabinet, dar sunt cancere agresive cu implicații grave”, a mărturisit medicul urolog. Dr. Pîrvuț a explicat că este foarte important în ce stadiu este depistat acest tip de cancer.

Dacă îl găsești în faza incipientă, poți să excizezi doar zona de cancer și să aștepți un rezultat histopatologic, să vezi dacă ai scos tot. Dacă este mai avansat, discuți de operații destul de mutilante, fiindcă, din punct de vedere psihic, pacientul percepe foarte greu momentul în care trebuie să tai, mai ales că este vorba de penis, tolerează destul de greu, indiferent că este situat cancerul la nivelul glandului sau mai jos, la nivelul penisului sau la baza acestuia”, a explicat dr. Mircea-Valentin Pîrvuț.

Impactul unui astfel de diagnostic este foarte mare în cazul pacienților tineri, în special a bărbaților până în 40-50 de ani, care sunt activi sexual. În cei 15 ani de experiență ca medic, dr. Pîrvuț a avut mulți pacienți cu infecții cu transmitere sexuală, dar cu siguranță un caz i-a rămas în minte, un pacient cu un cancer penian care a plecat de la un papilomavirus.

Pe pacient l-a văzut un medic urolog, l-a chemat pentru operație, să-i scoată leziunea care era mare. Dar pacientul a dispărut din urmărirea medicului și a ajuns la mine după 5 ani de zile, când nu mai avea penis.”, a mărturisit medicul, nevoit să trateze un caz aflat într-un stadiu extrem de avansat.

60% dintre cazurile de cancer de penis, cauzate de infecția cu HPV

Virusul papiloma uman (HPV) se răspândește prin contactul apropiat piele cu piele, de obicei în timpul activității sexuale, inclusiv în timpul sexului oral. Majoritatea persoanelor active sexual intră în contact cu HPV în timpul vieții. Dar în cazul majorității virusul nu dăunează și dispare de la sine. Există multe tipuri diferite de HPV, unele inofensive, dar altele periculoase care se pot transforma în cancer. Se știe că infecția cu HPV este principala sursă a cancerului de col uterin în cazul femeilor, fiind de altfel a treia cea mai răspândită formă de cancer din România. Datele organizației Cancer Research UK arată 6 din 10 cazuri de cancer de penis sunt cauzate de infecția cu HPV, în condițiile în care tulpinile HPV de tip 16 și 18 sunt oncogene și dau cel mai frecvent cancer penian.

Îngrijorător este însă faptul că tinerii români încă nu dețin informații legate de infecția HPV (31%), conform studiului MedLife, în ciuda pericolului la care se expun, având în vedere că papiloma virus se transmite foarte ușor.

HPV, în topul celor mai frecvente BTS-uri care ajung la urolog

Medicii buni depistează din ce în ce mai des români cu papiloma virus. „O foarte mare parte dintre cei care se testează sunt pozitivi. La ora actuală este un val întreg care merge pentru diagnosticare. Toată lumea vrea să-și facă testul HPV și recoltează secreție, dar asta nu înseamnă întotdeauna că dacă sunt pozitivi, și este un procent foarte mare cu papiloma virus, aceștia o să facă cancer de penis. Este o paletă întreagă de tulpini de papiloma virus și cele care sunt mai agresive sunt ceva mai rare”, a semnalat dr. Pîrvuț.

Prevenția însă este cea mai bună metodă de-a păstra sănătatea și în cazul unor boli cu transmitere sexuală este unica soluție. „Acum câștigă foarte mult teren vaccinurile pentru prevenția papiloma virus. Sunt vaccinuri care prima dată au fost concepute pentru doamne, dar acum pot fi făcute și de către bărbați, iar efectul cel mai mare de obicei îl au persoanele care nu și-au început activitatea sexuală”, a spus urologul.

Prezervativul reduce riscul de BTS-uri, dar nu protejează 100%

Tinerii români sunt predispuși la comportamente de risc, conform datelor studiului MedLife, care a scos la iveală că 52% din tinerii între 16 și 18 ani fac sex neprotejat. Bărbații care nu au folosit niciodată prezervative, în comparație cu bărbații care au folosit prezervative, au avut un risc de peste dublu de a face cancer de penis, este concluzia unui studiu danez.

Purtarea prezervativului reduce destul de mult bolile cu transmitere sexuală, dar nu 100%. În cazul persoanelor care au același partener și este un partener stabil, rata de transmitere a bolilor sexuale e foarte mică. Cum spuneam, cancerul de prostată, care e determinat de inflamația la prostată, este un factor de risc și un studiu a demonstrat că mai mult de 20 de ejaculări pe lună, dar pe care le ai cu același partener, pot constitui un factor de protecție pentru cancerul de prostată. Mai mult de 20 de ejaculări pe lună cu parteneri multipli reprezintă un factor de risc pentru cancerul de prostată”, a afirmat dr. Pîrvuț.

Mai multe cazuri de sifilis în România

ECDC a tras un semnal de alarmă privind creșterea numărului de infecții cu transmitere sexuală (ITS) la nivelul Europei în 2022 vs. 2021, având în vedere că s-au înregistrat cu 34% mai multe cazuri de sifilis. În România, creșterea a fost de 57,8% mai multe cazuri de sifilis în anul 2022 comparativ cu 2021, conform datelor INSP.

Acești pacienți trebuie declarați, trebuie făcută anchetă epidemiologică și se face o urmărire a partenerilor sexuali pentru a-i trata și pe ei astfel încât să nu se răspândească boala. Îmi aduc aminte de un caz recent diagnosticat, în care pacientul nu a vrut să declare cu cine a mai fost. În România încă sunt stigmatizați oamenii cu boli cu transmitere sexuală. Dar ei ar trebui să-și asume și să declare atunci când sunt în astfel de situații ca să limităm transmiterea. Sifilisul se tratează”, a atras atenția dr. Pîrvuț.

Bacteria Treponema Pallidum care se transmite, de regulă, prin contact sexual este vinovată de boala numită sifilis, care netratată poate afecta grav inima, creierul și alte organe și poate duce chiar la deces. Depistat în stadii incipiente, sifilisul se poate vindeca printr-o singură injecție cu antibiotic.

Am avut pacienți în stadiul primar, dar și în stadiul secundar, cu leziuni, care după tratamentul cu antibiotic s-au vindecat complet. Sifilisul are mai multe stadii, poate evolua până la stagiu terțiar, de leziuni cerebrale, când efectiv mănâncă din creier”, a avertizat urologul.

România este una dintre țările cu incidența crescută pentru sifilis în rândul țărilor Uniunii Europene.

Infertilitatea masculină poate avea drept cauză o infecție cu transmitere sexuală

Cazurile de BTS-uri au crescut cu 48% în ceea ce privește gonoreea și cu 16% în prvința chlamydiei la nivelul Europei, alte boli cu transmitere sexuală, cu efecte nefaste asupra sănătății femeilor și bărbaților. Cercetarea MedLife a arătat că 20% dintre tinerii români nu cunosc mai mult de 3 boli cu transmitere sexuală, în condițiile în care este clar că există mai multe, dar lipsa informației îi face să nu fie conștienți de pericole și să nu ia măsuri preventive.

Tinerii ar trebui doar să fie conștienți că există boli cu transmitere sexuală și să știe câteva manifestări, care sunt cele mai frecvente, ca să poată să meargă la medic atunci când se confruntă cu ele”, a spus dr. Pîrvuț.

Simptome comune în BTS-uri pe care ar trebui să le știe bărbații sunt: dureri la urinare, secreții urât mirositoare la nivelul uretrei, excrescențe pe piele în zona genitală și anală. Acestea sunt situații în care bărbații ar trebui să meargă la medic și să-și facă investigații. Ignorate, aceste boli pot duce la infertilitate, valabilă nu doar în cazul femeilor, ci și a bărbaților.

Băieții de 18-20 de ani nu percep partea asta atât de importantă pentru că atunci nu se gândesc să facă un copil. Dar trebuie să conștientizeze că sunt probleme care pot să apară mai târziu și în momentul în care ajung la 30-35 de ani și nu reușesc să facă un copil, descoperă infertilitatea. Aceste infecții pot ajunge cu inflamația până la nivel de testicul și să dea probleme de infertilitate masculină”, a explicat medicul, care a mărturisit că are din ce în ce mai mulți pacienți la cabinet.

Sunt destul de frecvente cazurile de infertilitate masculină, dar e foarte greu să le dovedești că au avut drept cauză boli cu transmitere sexuală, mai ales că sunt situații când pacienții trec prin infecțiile cu transmitere sexuală și se vindecă”, a subliniat urologul care le recomandă tinerilor să conștientizeze că există boli cu transmitere sexuală și să fie prudenți!

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Facem România Bine » #MediciBuni – Dr. Mircea-Valentin Pîrvuț, MedLife, despre efectele pe termen lung ale bolilor cu transmitere sexuală la bărbați: "Să conștientizeze că există aceste boli și să fie prudenți!"