Antena Meniu Search
x

Foto Ciclonul care a făcut prăpăd în Europa de Vest a ajuns aproape de România. Unde vor lovi furtunile

Ciclonul care a adus fenomenele meteo extreme săptămâna trecută în multe ţări din Europa de Vest şi Europa Centrală s-a deplasat, aşa cum este normal, către estul continentului. Din acest motiv, prima zonă lovită de furtuni la noi în ţară a fost cea vestică.

de Simona Căpşună

la 19.07.2021, 13:18

În afară de umiditatea mare a aerului mai rece sosit dinspre centrul Europei, temperaturile extrem de ridicate din Ardeal au făcut ca furtunile să fie deosebit de violente. Au fost vijelii, grindină de dimensiuni medii şi mari, cantităţi foarte mari de apă – chiar cu valori record în judeţul Alba - care au determinat inundaţii devastatoare.

Acum, la început de săptămână, ciclonul se află în estul Mării Negre, dar aria de presiune joasă este mult mai extinsă şi practic determină vreme instabilă în tot estul Europei, de la nord până la sud. În acelaşi timp, jumătatea de vest a continentului se află sub acţiunea unui anticiclon poziţionat peste Arhipelagul Britanic şi care aduce vreme frumoasă şi liniştită pe suprafeţe foarte extinse. Prin urmare, la noi, ploile torenţiale cu tunete şi fulgere se vor extinde treptat de la vest către est şi, pentru că temperaturile încă sunt foarte ridicate, instabilitatea atmosferică va fi foarte mare.

cod portocaliu de vreme rea

Cod Portocaliu de vreme rea

ANM

Cod portocaliu de furtuni în România 

Pe acelaşi subiect

Trei sferturi din ţară se află până mâine dimineaţă sub cod portocaliu de furtuni care vor aduce din nou grindină, vijelii şi cantităţi mari de apă, aşa că riscul de inundaţii este foarte ridicat. În zonele în care cantităţile de apă acumulată vor trece în timp scurt de 80 l/mp, este posibil să se dea şi avertizări tip nowcasting cod roşu.

Mâine furtunile vor continua în majoritatea regiunilor aşa că cea mai mare parte a ţării va rămâne sub cod galben până miercuri la prânz.

Cod Galben de vreme rea

Cod Galben de vreme rea

ANM

Vestea bună este că, în acest timp, masa de aer foarte cald care a dominat ţara în ultimele săptămâni va fi înlocuită cu una mai răcoroasă, iar temperaturile abia dacă vor mai trece de 30 de grade Celsius în Lunca Dunării. De la mijlocul acestei săptămâni, revine vremea liniştită peste toată ţara, iar ploi scurte de după-amiază ar mai putea apărea doar pe suprafeţe mici, mai ales pe la munte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Vremea » Ciclonul care a făcut prăpăd în Europa de Vest a ajuns aproape de România. Unde vor lovi furtunile