Antena Meniu Search
x

Video Continuă protestul în Valea Jiului. Peste 100 de mineri din Lupeni sunt de două zile în subteran

Protest la exploatările miniere din Valea Jiului. Peste 100 de mineri de la mina din Lupeni, au refuzat să iasă din subteran de mai bine de două zile. Ei sunt nemulţumiţi de întârzierile salariale. Oamenii vor să se reglementeze această situație ca să nu mai stea cu sentimentul de nesiguranță de la o lună la alta.

de Mihaela Uretu

la 18.02.2021, 17:57

Protest al minerilor, nemulțumiți de neplata salariilor Vezi și
  • Minerii din Valea Jiului continuă să protesteze, nemulțumiți pentru că nu și-au primit salariile
  • Minerii vor să vorbească cu Ministrul Energiei și cer demisia conducerii complexului energetic
  • Plata salariilor a fost amânată până pe data de 26 februarie
  • Imaginile au fost trimise pe Fii Observartor

Minerii de la exploatarea de cărbune Lupeni sunt în continuare în subteran, de marți la prânz. Oamenii spun că vor să-și primescă banii ca să scape de această stare de incertitudine și nesiguranță. Aceștia îl invită pe Ministrul Energiei să le facă o vizită în subteran și cer demisia conducerii complexului energetic. 

În urma unei ordonanțe de Guvern, ar fi trebuit ca angajații complexului energetic din Valea Jiului să fie plătiți prin AJOFM din fondul de garantare a creanțelor salariale. Asta era varianta pentru ca oamenii să își primească banii până pe 26 februarie. Ordonanța, însă, s-a întors pe masa Guvernului.

Cristian Iștoc, președintele sindicatului Solidaritatea Hunedoara: "Se pare că Complexul Energetic Hundoara a ajuns la capăt de drum. O dovadă în acest sens este faptul că astăzi nu se virează salariile. Este vorba de chenzina a doua. Guvernul încearcă să obțină fonduri de la AJOFM pentru plata salariilor pe următoarele trei luni."

Prefectul judeţului Hunedoara a discutat cu protestatarii şi le-a prezentat programul de acţiuni pentru ca acestă situaţie de incertitudine să fie rezolvată.

Călin Petru Marian, prefectul judeţului Hunedoara: "Am identificat câteva soluții la nivel de Ministerul Energiei. O sa fim și marți împreună cu sindicatele la o discuție cu domnul ministru. Aceștia solicită siguranță și solicită un plan pe termen mediu și  lung."

Deva riscă să rămână fără apă caldă şi căldură

Mai mult, Deva ar putea rămâne din nou fără apă calda și căldură din cauza lipsei de cărbune. Orice sincopă în aprovizionarea cu cărbune va duce la oprirea termocentralei. Iar atunci, cele 4500 de apartamente și institutii de învățământ din Deva racordate la rețeaua centralizată vor avea de suferit.

Cristian Iștoc, președintele sindicatului Solidaritatea Hunedoara: "În această noapte eram la limită să oprim termocentrala din nou la zero, din lipsă de cărbune. Ne-a venit un tren de cărbune în cursul dimineții. Dacă blocajul colegilor de pe parte minieră continuă și nu se muncește o să oprim în cursul serii va rămâne din nou fără apă caldă și căldură."

CEH este format din minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, alături de termocentralele Paroşeni şi Mintia, numărând circa 4.000 de angajaţi.

De la 1 ianuarie, veniturile CEH s-au redus cu 7 milioane de lei, întrucât complexul nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din asigurarea serviciilor de sistem şi nici de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

- Material realizat cu informații obținute de corespondentul Marius Alexoiu. Imaginile au fost furnizate de telespectatori pe Fii Observator -

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Fii Observator » Continuă protestul în Valea Jiului. Peste 100 de mineri din Lupeni sunt de două zile în subteran