Antena Meniu Search
x

Video Grădiniţe de vară, costuri uriaşe pentru părinţi: "E destul de scump. Nu m-am gândit niciodată la aşa ceva pentru că nu ne permitem"

Vacanţa de vară pentru copii nu este o perioadă la fel de relaxantă şi pentru părinţi! Trebuie să găsească cu cine să îi lase pe cei mici dacă nu au prins un loc la grădiniţele de stat. Vara aceasta în Bucureşti sunt disponibile doar 650 de locuri pentru preşcolari şi cele mai multe dintre ele au fost deja ocupate. Mai există şi varianta la privat, dar costurile pornesc de la 300 de euro pe lună.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 08.07.2021, 11:55

Vezi și

Cristina, mamă copil 6 ani: "Mă ajută părinţii cu ea că altfel nu aş avea cum că eu lucrez". Este situaţia multor părinţi din Bucureşti care, pe perioada vacanţei de vară, trebuie să găsească o soluţie pentru copii. Cristina este însă o mamă norocoasă. Cât timp este la serviciu, fetiţa ei de 6 ani este în grija bunicilor. 

Cristina, mamă copil 6 ani: "E destul de greu pentru cei care nu au ajutor e greu iar cele care sunt deschise vara costă. E destul de scump. Nu m-am gândit niciodată la aşa ceva pentru că nu ne permitem". La fel ca multe alte familii. 

"Grădiniţele private sunt foarte bune dar trebuie să ai totusi un salariu destul de mare ca sa iti permiti sa dai 1.500-1.700 de lei pe lună".  Pentru că grădiniţele de stat sunt aproape pline, unii părinţi sunt nevoiţi să recurgă la gesturi extreme.

O avere pentru grădiniţele private

Pe acelaşi subiect

Roxana Sas, părinte: "În condiţiile actuale eu nu pot să fac altceva decât să-mi dau demisia de la locul de muncă. Dacă era aşa uşor, sa am un salariu de 4.000-5.000 de lei, poate că mă încumetam să dau la o bonă sau la o grădiniţă privată".

Însă inclusiv la privat e greu să mai găseşti un loc liber. 

Alexandra Bortaş, educatoare grădiniţă privată: "Sunt toate locurile ocupate. Avem program de vacanţă pe perioada 28 iunie - 30 iulie. Majoritatea copiilor vin la ora 8 şi stau până la 5 după-amiaza". 

În total în Capitală sunt 500 de astfel de grădiniţe private. Costurile pentru părinţii cu un singur copil încep de la 480 de euro pentru programul scurt şi pot ajunge până la aproape 600 de euro pentru programul mai lung care se încheie la ora 17. 

Inclusiv la stat părinţii trebuie să plătească, însă doar pentru hrana celor mici. 

Cazangiu Raluca, director grădiniţa 246: "Suntem în plină perioadă de înscriere. Părinţii plătesc doar contribuţia de hrană. La noi la grădiniţă este 15 lei pe zi". 

În Bucureşti funcţionează până la finalul verii aproape 90 de grădiniţe de stat. Cele mai multe, 58 de astfel de unităţi de învăţământ sunt în sectorul 1 iar 19, în sectorul 2. În celălalte sunt mult mai puţine: 3 în sectorul 5 şi câte 2 în celelalte sectoare. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Fii Observator » Grădiniţe de vară, costuri uriaşe pentru părinţi: "E destul de scump. Nu m-am gândit niciodată la aşa ceva pentru că nu ne permitem"