Antena Meniu Search
x

Video Incendiu în Thassos. Mărturiile turiştilor români: "Acolo era iadul"

Au venit în vacanţă şi s-au trezit în Infern. Turiştii aflaţi în Thassos, au trăit clipe de groază. Un incendiu de vegetaţie a izbucnit aseară în apropierea staţiunii Potamia, una dintre destinaţiile preferate ale românilor, iar fumul şi cenuşa au ajuns până pe plajă. Pompierii s-au luptat ore bune pentru a ţine flăcările sub control. Pericolul însă nu a trecut.

Alexandra Paraschiv
de Alexandra Paraschiv

la 12.08.2022, 11:23

Vezi și

Turist: „Doamne, cât de aproape e! Nu pot să cred aşa ceva! Arde în Potamia, nu ştiu, în Pavia, e groaznic. De două ore arde.”

Sunt imaginile care au tăiat răsuflarea localnicilor şi turiştilor din staţiunea Skala Potamia. O mare de foc a apărut pe unul dintre versanţii, la poalele căruia se întinde celebra staţiune de pe insula Thassos. Era puţin după ora 20. Martorii povestesc că au simţit mai întâi mirosul de pădure arsă, apoi a început să ningă peste ei cu cenuşă.

Dan Adrian Drăgan, reprezentant ForumThassos: „Dacă aseară am văzut imagini copleşitoare, cu cerul roşu şi cu dealuri pline de flăcări, am văzut în această dimineaţă că flăcările s-au mai domolit, acţiunea pompierilor a avut efect, acum este foarte mult fum.”

Dan Adrian Drăgan, reprezentant Thassos: “Vântul a împins focul către centrul insulei, către zonele împădurite.”

Pe acelaşi subiect

Sute de turişti români, veniţi să se relaxeze, au privit îngroziţi cum focul înghite pădurea de pini situată la doar câţiva kilometri de plajă.

Turist: "Nu vreau să mă gândesc ce noapte au avut pompierii. Am urmărit incendiul de la început prin telescop și acolo era iadul."

Un copil român numără maşinile de pompieri care trec pe lângă el - va fi una dintre amintirile de vacanţă

Copil: “3, 4, 5, 6, 7, maşina de poliţie, 8!”

În total, au fost mobilizaţi peste o sută de pomieri, cu 18 autospeciale. Le-au sărit în ajutor zeci de voluntari. Vântul puternic şi vegetaţia extrem de uscată, în urma lunilor lungi de secetă, le-au făcut misiunea imposibilă. Zona este şi ea greu accesibilă şi pentru că focul a izbucnit noaptea, pompierii nu au putut interveni şi din aer. Doi voluntari au fost răniţi la picioare, după ce câţiva copaci care ardeau s-au prăbuşit peste ei.

Spre dimineaţă, autorităţile locale au hotărât să evacuaze două sate, de teamă că focul ar putea ajunge la casele lor.

Bogdan Geaboc, turist: “Foarte mulţi turişti împachetau, strângeau hainele şi le puneau în geamantane, lucru pe care l-am făcut şi noi de altfel.”

La ivirea zorilor, au fost chemate în ajutor mai multe avioane şi elicoptere

Abia după-amiază, pompierii au anunţat că au reuşit să ţină parţial incendiul sub control. Însă pericolul nu a trecut. Grecia e sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi extrem de ridicate. Încă de la începutul săptămânii autorităţile din Thassos au ridicat nivelul de alertă în ce priveşte riscul de incendii şi au interzis accesul în mai multe zone împădurite de pe insulă. Ministerul Român de Externe îi sfătuieşte pe românii care au programate vacanţe în această perioadă să evite drumurile forestiere.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Fii Observator » Incendiu în Thassos. Mărturiile turiştilor români: "Acolo era iadul"