Antena Meniu Search
x

România trimite în premieră 77 de pompieri în Franța cu două avioane NATO că să stingă incendiile. Macron a mulțumit României

România trimite 77 de pompieri cu 17 mijloace de intervenție în Franța, pentru a ajuta la stingerea incendiilor. Forțele românești și echipamentele pleacă începând de joi cu două avioane NATO. Emmanuel Macron a mulțumit României pentru ajutor. 

de Redactia Observator

la 11.08.2022, 16:47

România trimite în premieră 77 de pompieri în Franța cu două avioane NATO că să stingă incendiile. Macron a mulțumit României
România trimite în premieră 77 de pompieri în Franța cu două avioane NATO că să stingă incendiile. Macron a mulțumit României - Observator

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pe tema acordării unui ajutor umanitar extern de urgenţă autorităţilor din Franța, în urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis.

Raed Arafat a precizat în cadrul unei conferințe de presă după Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă că România va trimite 77 de pompieri în Franța. Guvernul din Franţa a solicitat miercuri sprijin aerian şi terestru.  

”7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri și 17 mijloace de intervenție pentru stingerea incendiilor. Au fost mobilizați pompieri din mai multe județe și vor fi transportați cu cele două avioane pe aeroportul Bordeaux din Franța. E o premieră să trimitem pe cale aeriană asemenea forțe”, a spus Arafat. 

”În urma analizei, am hotărât să folosim avioane de la baza de transport strategic care aparțin forțelor NATO și astăzi vor veni două avioane C17, avioane foarte mari de transport. Un avion va ateriza la București și unul la Timișoara” a mai transmis Arafat.

Pe acelaşi subiect

Nicolae Ciucă: România acordă sprijin autorităţilor din Franţa pentru stingerea incendiilor de pădure

”Cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, două aeronave aflate în dotarea Bazei PAPA de transport aerian strategic, utilizând resursele de zbor destinate Ministerului Apărării Naţionale din România, vor efectua începând cu data de 11.08.2022 o misiune internaţională de sprijin în Franţa, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul acestora”, arată un comunicat al Guvernului. 

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Franţa pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.

Conform sursei citate, urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă, pentru autorităţile Republicii Franţa. Cele două aeronave, care vor pleca din Bucureşti, respectiv Timişoara vor fi folosite pentru transport logistic ce constă în 17 mijloace de intervenţie şi personal de intervenţie aferent , respectiv 77 pompieri salvatori.

Guvernul mai precizează faptul că ajutorul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul Republicii Franţa, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

”Dat fiind contextul actual, în care mai multe ţări europene se confruntă cu incendiile de vegetaţie, reamintim faptul că statul român s-a implicat şi în sprijinirea autorităţilor din Grecia cu echipe specializate de intervenţie, la solicitările formulate de guvernul elen, prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă.

România continuă să-şi onoreze angajamentele internaţionale, rămânând un partener solidar Franţei, aşa cum la rândul său, statul francez a sprijinit şi sprijină în continuare poporul român în numeroase situaţii”, încheie sursa menţionată.

Mii de pompieri luptă în prezent în Franţa împotriva incendiilor de pădure reizbucnite pe fondul valurilor de căldură şi a lipsei ploilor.  Cinci state membre ale Uniunii Europene (UE), inclusiv România, urmează să trimită pompieri să lupte împotriva unor incendii violente în Gironde şi Landes, în sud-vestul Franţei, anunţă joi preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Germania, Grecia, Polonia, iar în următoarele ore România şi Austria - partenerii noştri vin în ajutor Franţei împotriva incendiilor. Le mulţumim. Solidaritatea europeană în acţiune!”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter şeful statului francez. Comisia Europeană (CE) a anunţat, la rândul său, că trimite patru avioane din flota UE, din Grecia şi Suedia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri politice » România trimite în premieră 77 de pompieri în Franța cu două avioane NATO că să stingă incendiile. Macron a mulțumit României